Blic

Pet dana testerom pravio kip Arhanđela Gavrila

Bojan Grujić iz Ljubovije osvojio je nagradu za najbolju kreaciju na takmičenju u Rusiji kada je motornom testerom izrezbario skulpturu Arhanđela Gavrila.

- NeNad Božović

Ovaj skulptor napravio je najimpozan­tniju skulpturu u Tomsku, gradu u Rusiji, na takmičenju u rezbarenju motornom testerom. Skulptura Arhanđela Gavrila je najviša u parku skulpture „Okolica“, visoka čak 6,5 metara, a za njeno rezbarenje bilo je potrebno pet dana po 12 sati rada.

Bojan Grujić, iz Ljubovije, inače je poznati skulptor pravi velike, monumental­ne skulpture, izrađene najčešće od drveta, kamena i metala, a inspiracij­u pronalazi u slovenskoj mitologiji i velikanima istorije.

U Rusiji, u gradu Tomsku, održano je finalno takmičenje u rezbarenju motornim testerama i ručno u drvetu, sibirskom kedru. Reč je međunarodn­om nadmetanju, a ove godine je bilo 145 učesnika iz 33 zemlje, najviše iz Rusije.

- Ove godine pozvan sam kao predstavni­k Srbije na „Festival sekire“ili „Prazdnik topora“, i to već drugi put zaredom. Moja skica Arhanđela Gavrila bila je izabrana od žirija kao jedna od ukupno tri skice. Na prethodnom festivalu pravio sam skulpturu Triglav, a takođe sam bio i na zimskom festivalu u ledu. Prvenstven­a ideja je bila da pravim skulpturu od četiri metra, ali sam na

kraju uzeo još veće deblo. Posle pet dana po 12 sati rada i dosta truda, rezultat je ova skulptura anđela, visoka preko 6,5 i široka pet metara, a deblo je u osnovi prečnika skoro metar - priča

Grujić za „Blic“. Na proglašenj­u pobednika, Grujić je dobio posebnu nagradu za najbolju kreaciju.

- Skulptura je pravljena na zemlji, u horizontal­nom položaju. Za rad sam koristio motorne testere „Husqvarna 572hp“i „Stihl180 Carving E“. Krila su izvučena iz drveta visokog oko tri metra, kao i mač, koji su kasnije dodati na gotovu figuru. Arhanđel Gavrilo je ideja koju sam dobio pre nekog vremena. Anđeli su teme koje su mi zanimljive za rad - kaže ovaj umetnik. Bojan nam je objasnio da mu je bilo veoma bitno učešće na festivalu u Rusiji, jer to znači dalje napredovan­je i biti konkurenta­n, ali i družiti se, steći nova poznanstva i razmeniti iskustva.

 ??  ?? rusi oduševljeN­i poBedNičko­m
skulpturom autora iz ljuBovije
rusi oduševljeN­i poBedNičko­m skulpturom autora iz ljuBovije
 ??  ?? BojaN grujić iNspiracij­u proNalazi u mitologiji
BojaN grujić iNspiracij­u proNalazi u mitologiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia