Blic

Kinezi preuzimaju RTB Bor

Kineski „Ziđing“dostavio je biznis plan od milijardu i 460 miliona dolara, zatraživši 63 odsto vlasništva u RTB „Bor“, pa će preuzeti rukovođenj­e ovom kompanijom, što je „Blic“najavio još 24. jula.

- Blic biznis

Ministar energetike Aleksandar Antić objasnio je da je ova kineska kompanija dostavila najbolju ponudu, ponudivši obavezujuć­i biznis plan u iznosu od 1 milijarde i 460 miliona dolara, od čega je 350 miliona obavezujuć­ih za dokapitali­zaciju.

Ova kompanija se obavezala i na očuvanje 5.000 radnih mesta, kao i na to da će obezbediti 200 miliona dolara za rešavanje istorijski­h dugova.

- RTB će biti oslobođen svih dugova - po prvi put kompanija će biti bez duga, to nikada nije bilo - rekao je Antić.

„Ziđing“, inače, u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednij­ih rudarskih kompanija u svetu.

- Imali smo više kompanija koje su aplicirale i platile dokumentac­iju, uradile analizu, a dobili smo tri ponude, o čemu smo obavestili javnost - rekao je on i dodao da je na osnovu tih ponuda komisija izvršila ocenu ispunjenos­ti uslova.

Antić je rekao da ruska

kompanija nije ispunila uslove jer nije dostavila bankarsku garanciju od milion dolara, dok su kineske kompanije taj uslov ispunile. Ruska kompanija je ponudila 836 miliona dolara, za šta su tražili 65 odsto vlasništva.

Antić je rekao i da je Vlada Republike Srbije, uz veliku podršku, na ozbiljan i odgovoran način pristupila za nas izuzetnom pitanju.

- RTB „Bor“je kompanija od koje mnogo toga zavisi, od velikog uticaju na eko- nomiju i od koje zavisi život u čitavoj Srbijij - rekao je on i podsetio da je u poslednjih 15 godina bilo više pokušaja da se RTB „Bor“privatizuj­e i obezbedi strateški partner 2006. i 2007. godine.

- Bili su pokrenuti procesi prodaje, 2008. tadašnja vlada je ušla u proces da pokuša da obezbedi strateškog partnera. Tada su ponudili 67 odsto vlasništva, niko se nije javio, isti proces 2009. i tada je neuspešno okončan - istakao je on. Cilj je bio stabilizac­ija RTB-a „Bor“, pa se uradila nova topionica i fabrika, kao i UUPR, čime je uokvirena obaveza i put rešavanja. On je istakao i da je RTB „Bor“potpuno stabilizov­an, uz Srbiju koja je postala ozbiljna država sa sređenim finansijam­a i ekonomijom.

 ??  ?? rtb bor će biti oslobođen svih dugova
rtb bor će biti oslobođen svih dugova
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia