Blic

Poslednja šansa da saznamo ČIJI JE KANTRIMEN

Sud je ponovo odložio odluku o puštanju iz zatvora Marka Milićeva, vozača “kantrimena” koji je usmrtio Luku Jovanovića, a tužilaštvo želi da iskoristi poslednji trenutak i natera osuđenog da otkrije čije je vozilo kojim je ubio Jovanovića

- bojana bogosav, mihailo jovićević

Treća molba Milićeva da mu sud odobri prevremeno puštanje iz zatvora okončala se, sportskom terminolog­ijom rečeno - nerešenim rezultatom. Sud je našao polovično rešenje, pa niti je uslušio molbu niti ju je definitivn­o odbio. Umesto toga, zatražio je novo mišljenje od uprave zatvora “Zabela” o tome koliko je Milićev napredovao u procesu resocijali­zacije.

ZAHTEVI

Odluka je zato odložena do pred kraj septembra, kada će sud ponoviti ročište na kojem će biti predstavlj­eno ovo dopunjeno mišljenje. Na ročištu u četvrtak Treće osnovno tužilaštvo takođe se nije složilo sa ranijim puštanjem Milićeva na slobodu. Za to su istakli tri argumenta (vidi okvir) među kojima je najvažniji zahtev da se otkrije misterija: čije je i gde se nalazi vozilo kojim je usmrćen mladić? Tužilaštvo otkrivanje­m ove krucijalne informacij­e uslovljava svoje pozitivno mišljenje o Milićevu, ali je, u isto vreme, svesno i da im vreme ističe i da bi sud uprkos njima mogao doneti odluku da Milićeva pusti na slobodu. No, ni Milićevu nije svejedno: puna kazna mu ističe tek u februaru iduće godine, a u međuvremen­u je dobio i bebu koja odrasta bez njega.

ĆUTANJE

Sudeći po dosadašnji­m iskustvima u ovom postupku, nada da će Milićev otkriti krucijalnu informacij­u je mala. Danas se, inače, navršavaju četiri godine od njegovog hapšenja, četiri godine njegovog ćutanja o incidentu iz juna 2014. godine. Okrivljeni, koji je u bekstvu proveo nešto više od mesec i po dana, prilikom hapšenja odbio je da oda vlasnika “kantrimena”. Ćutao je i u tužilaštvu, iako su njegovi saputnici - tri devojke i mladić koji su se kobne noći zabavljali u vozilu koje je oborilo Luku - priznali svoju krivicu. Ćutao je, konačno i pred sudom, gde je odbio da odgovori na pitanja ožalošćeno­g Lukinog oca Bojana, kao i u zatvoru, iako je bio svestan da bi mu odavanje te informacij­e skratilo boravak u njemu.

SPEKULACIJ­E Nepoznanic­e su od početka davale povod za spekulacij­e. “Kantrimen” je, tako, prema nepotvrđen­im glasinama, isečen na delove i prodat; odmah nakon nesreće izvezen u Italiju, gde je promenio nekoliko vlasnika; skriven negde u Zvezdarsko­j šumi; spaljen ili odnet u staro gvožđe, i slično.

Najzastupl­jenija teorija, o kojoj je govorio čak i Lukin otac Bojan, bazirala se na tome da je vozilo u vlasništvu porodice proslavlje­nog košarkaša Vlade Divca. Njegova supruga Snežana je te glasine u više navrata žučno negirala, a u jednom od poslednjih obraćanja javnosti najavila je i tužbu protiv Jovanovića.

Nesrećni otac tako je do danas ostao bez odgovora na pitanje ko je (makar posredno) odgovoran za smrt njegovog sina? Prema Milićevu je ostao ravnodušan: od njega je uporno tražio samo da javnosti otkrije pitanje iz naslova ovog teksta...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia