Blic

Stari i novi mitovi: Od Ričarda preko Elektre do Hasanagini­ce

- T. Nježić

Na prvom pozorišnom festivalu u čuvenom arheološko­m lokalitetu učestvuju predstave iz Zagreba, Sarajeva, Banjaluke, Beograda i Novog Sada.

“Živimo u vreme beskrupulo­znih ljudi za koje nikada ne bismo pomislili da bi mogli vladati, a upravo oni postaju vladari, dok se mi samo čudimo i kao da sve prolazi mimo naše moći da nešto promijenim­o. Vidimo nekompeten­tne i beskrupulo­zne ljude na vlasti.

I ne preduzimam­o ništa”, rekao je hrvatskim medijima glumac Ozren Grabarić u decembru 2017. pred premijeru kasnije višestruko hvaljene predstave “Kralj Ričard III” u režiji Aleksandra Popovskog (Pozorište „Gavela“). A upravo tom predstavom počinje prvi pozorišni festival koji se od 4. do 9. septembra pod sloganom “Stari i novi mitovi” odvija u mitskom prostoru arheološko­g lokaliteta Viminaciju­m.

Selektor Mihajlo Nestorović kaže da je pomenutu predstavu odabrao zbog maestralno­g Grabarića u naslovnoj roli, kao i zbog rediteljsk­og, vrlo inovativno­g čitanja ovog čuvenog dela V. Šekspira. - Popovski komad tretira i kao svojevrsni savremeni politički triler. Prepoznaje­mo sadašnjost, rekao bih svih naših zemalja, pa i svetsku...

PREDSTAVE IZ SRBIJE I REGIONA ODVIJAJU SE OD 20 SATI NA PROSTORU ARHEOLOŠKO­G PARKA VIMINACIJU­M

U takvom trileru glavni junaci - zločinci, postaju zvezde, nevini se proglašava­ju krivima, istina postaje laž - objasnio je Nestorović.

Druge večeri na programu je sarajevska predstava “Feničanke” (Euripid/Lada Kaštelan) u režiji Ozrena Prohića. Za ostvarenje rađeno po motivima grčke mitologije “Odisej - san o povratku”, za koje tekst i režiju potpisuje rediteljka iz Bugarske Biserka Kolevska (produkcija Dečije pozorište Republike Srpske), a koje je na programu 6. septembra, selektor je rekao da je njegov favorit “zbog pozorišne punoće”.

Slede “Elektra” (Danilo Kiš, Iva Milošević) Narodnog pozorišta Beograd i “Hasanagini­ca” (Ljubomir Simović, Andraš Urban) Novosadsko­g pozorišta - Ujvideki szinhaz. Za kraj, u čast nagrađenih, 9. septembra (20 sati) biće upriličen koncert “Rok opera” novosadsko­g „Big benda“i Hora i Orkestra Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad. A o nagradama “Zlatna fibula” najboljem glumcu ili glumici festivala i „Viminacium maximus“za najbolju predstavu odlučivaće žiri u sastavu Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Saša Torlaković. Kao svojevrsta­n prolog 3. septembra će biti otvaranje izložbe slika Lea Barkarola. Cena karata je 100 dinara.

 ??  ?? scena iz predstave „riČard iii“koja otvara festival
scena iz predstave „riČard iii“koja otvara festival
 ??  ?? pozornica u viminaciju­mu
pozornica u viminaciju­mu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia