Vojska Kosova udarac mirovnom procesu

Blic - - POLITIKA -

Namera Prištine da formira Vojsku Kosova predstavlja još jedan udarac mirovnom procesu, ocenio je juče ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

- Srbija je apsolutno protivi formiranju Vojske Kosova i naš stav nećemo menjati - rekao je Dačić i istakao da nastojanja da se formira ta vojska vode ka ugrožavanju stabilnosti i bezbednosti na Kosovu.

- To je u suprotnosti sa aktuelnim međunarodnim pravnim poretkom i Rezolucijom 1244 koja vidi Kfor kao jedini oblik oružanog prisustva - rekao je Dačić i upitao čemu bi služile te snage pored Kfora osim ako se ne bi pripremale za neke eventualne sukobe.

Upitan da li Srbija trpi

pritisak zbog toga, on je rekao postoje različiti pritisci i da se od Srba i Srpske liste očekuje da to prihvate, kao što se vršio pritisak i na predsednika Srbije kada je trebalo prihvatiti Kadrija Veseljija za pregovarača.

- Kad bih rekao da ne trpimo pritiske neko bi rekao da smo oguglali - rekao je Dačić koji je podsetio da su i oni koji su simpatizeri

nezavisnosti Kosova protiv Vojske Kosova i da navode da ceo proces mora da bude u saglasnosti sa Ustavom.

Dačić je dodao da takva promena Ustava ne može imati podršku Srpske liste.

Ministar je rekao i da svi govore da žele rešenje za pitanje Kosova, a sada kada je dijalog pokrenut u pravcu trajnog rešenja svi se trude da ga opstruišu.

„kad bih rekao da ne trpimo pritiske, neko bi rekao da smo oguglali“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.