Bura na Vladi zbog filma o zločinu nad Albancima

Prava bura digla se na jučerašnjoj sednici Vlade gde se povela rasprava zašto je film “Teret”, koji se bavi temom hladnjača i direktno optužuje Srbe za zločin, finansiran iz budžeta, i to sada u toku pregovora o Kosovu.

Blic - - DRUŠTVO - Bojana bogosav

Kontroverzni film “Teret” prati priču Vlade, vozača kamiona (hladnjače) u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar s vremenom postaje njegov teret. Ovaj film koji govori o odnosu Srba i Albanaca na Kosovu, o muškarcu koji u hladnjači prevozi leševe Albanaca nastao je i prikazan je u najnezgodnijem trenutku - u trenucima pregovora Srbije i Kosova oko teritorije, podele Kosova. Od prvog prikazivanja oko ovog filma podigla se velika prašina, koja se prenela i na jučerašnju sednicu Vlade - ovaj film i njegovo finansiranje

IZDVOJENO JE ČETIRI MILIONA DINARA ZA FILM, ŠTO JE JEVTIĆ OCENIO KAO MINIMALNA SREDSTVA

bili su glavna tema, a neki od ministara su se glasno i jasno zapitali: Zbog čega je Srbija, odnosno Ministarstvo kulture preko Filmskog centra Srbije finansiralo film koji optužuje Srbe za zločine nad Albancima?

Kako “Blic” saznaje, novac iz budžeta, čak četiri miliona dinara, filmu “Teret” dat je na osnovu odluke komisije

Filmskog centra Srbije na čijem čelu je Boban Jevtić.

- Direktor Filmskog centra Srbije je postavljao komisije koje su donele odluku da se “Teret” finansira - kaže izvor “Blica” upućen sa dešavanjima u Filmskom centru Srbije.

Ovaj film odneo je nagradu na nedavno završenom Filmskom festivalu u Sarajevu za najbolju mušku ulogu, a kako “Blic” saznaje, Jevtić je s ovim festivalom potpisao ugovor gde Srbija plaća nagradu u iznosu od 11.000 evra.

Posebno je intrigantno to što, prema informacijama do kojih smo došli, film “Teret” nije jedini koji govori o zategnutim odnosima na Balkanu, jasno optužujući Srbe za zločine. Naime, komisije koje je Jevtić birao prošle godine su dale novac iz budžeta i

za film u kojem je falsifikovana istorija.

- U tom filmu Srbi se optužuju da su vadili organe! kaže naš sagovornik. Novinari “Blica” pokušali su juče da stupe u kontakt sa Bobanom Jevtićem, direktorom Filmskog centra, zbog komentara i objašnjenja na koji način i zbog čega su donete odluke da se srpski novac dodeli filmovima koji govore o hladnjačama i zločinima

Srba, međutim on nije bio dostupan na nama poznati telefon.

Po svemu sudeći, Jevtić je o filmu “Teret” i njegovoj priči znao još od početka, a učestvovao je i u njegovoj medijskoj promociji. Naime, pre premijere filma u Kanu, on je medijima davao izjave o filmu, gde je, između ostalog, kazao da je film o hladnjači u kojoj su leševi Albanaca - jedan umetnički film.

- Nije politički niti propagandni, to je jedno duboko

intimno doživljavanje tog perioda kada je reditelj imao oko 16 godina. Film je dobio minimalna sredstva - četiri miliona dinara (obično se dodeljuje oko 30 miliona), razumljivo je, ali je izvučeno iz konteksta, jer zapravo reč je o filmu koji tretira generacijski problem očeva i sinova, o vremenu u kome je rastao reditelj Ognjen Glavonić. I koliko pominje te stvari, toliko pominje i ožiljke koje je ova generacija imala zbog NATO bombardovanja - kazao je jednom prilikom.

boban jevtiĆ, direktor filmskog centra, i te kako je bio upoznat s tematikom kada su dodeljena sredstva

kadar iz filma koji prikazuje priČu o vozaČu hladnjaČe tokom bombardovanja #$$$. koji prevozi tela albanaca sa kosova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.