Petra i divna nove sorte šljive

Blic - - DRUŠTVO -

Brojnoj porodici šljiva stvorenih u čačanskom Institutu za voćarstvo pridružile su se dve nove sorte, petra i divna, karakteristične po poznom vremenu sazrevanja.

Dok je petra slađa, divna je bujnija, kaže domaćin Milorad Drinčić iz gornjomilanovačkog sela Teočin, koji se može pohvaliti da se među prvima u svetu upoznao s najnovijim članicama porodice šljiva čačanskog Instituta za voćarstvo.

- Pre sedam godina su zasađene, odmah su dale rod, bio je osrednji, a prošle godine ih je ubio mraz. Ove sezone su u punom rodu kaže Milorad za Agropres.

- Ono što predstavlja najznačajniju karakteristiku ujedno i najbitniju za sortu divnu jeste poznije vreme sazrevanja ploda, polovina septembra, što je izuzetno bitno zbog plasmana na tržištu. Ove godine je nešto ranije stigla, kao što je to slučaj sa svim sortama različitih vrsta voćaka - kaže za Agropres naučni saradnik čačanskog Instituta za voćarstvo Ivana Glišić.

Divna cveta nekoliko dana posle sorte stenli.

- Sproveden je ogled i prvi rezultati su pokazali da je sorta samooplodna i kao takva može se gajiti u monosortnim zasadima. Podaci iz

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.