Dvojica radnika pala sa 22. sprata zgrade

Jeziva nesreća u kojoj su dva muškarca juče izgubila živote je samo još jedna u nizu nesreća na srpskim gradilištima koje su se dogodile u proteklih mesec dana.

Blic - - HRONIKA - AleksAndrA Milutinović

Prilikom pada sa 22. sprata višespratnice u izgradnji u okviru Beograda na vodi nastradali su radnici koji su, prema nezvaničnim informacijama, bili sigurnosno neobezbeđeni. Ovo je četvrto stradanje građevinskih radnika za samo mesec dana.

Prema nezvaničnim informacijama, pri padu su nastradali A. Š. (41) i Stefan D. (26), poslovođa firme “Kopra” i pomoćnih geometra “Starsa”, koji su pali sa vrha zgrade kada je pukla oplata

na kojoj su stajali. Hitna pomoć je izašla na lice mesta, ali lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Nastradali su bili kooperanti kompanije “Štrabag”, koji su posao obavljali stojeći na najvišoj deonici na gradilištu. Izvor iz kompanije “Štrabag” rekao je “Blicu” da ne može da daje zvanične informacije, ali tvrdi da su poslovođa i pomoćnik geometra bili uredno prijavljeni, da su prošli neophodnu obuku za visoku gradnju i da su imali svu neophodnu zaštitnu opremu.

Nažalost, stradanje radnika u padu sa građevina nije usamljen slučaj, budući da je samo pre nedelju dana preminuo Tomislav Stojiljković (42), radnik koji je podlegao povredama nakon pada sa građevine u Ulici Milutina Milankovića na Novom Beogradu. Prema nezvaničnim informacijama, nesrećni muškarac je prilikom nesreće pao

sa skele na gradilištu gde njegov rad nije bio prijavljen.

Samo četiri dana pre ove nesreće stradao je Zoran Antanasijević (41) iz Surdulice, i to najverovatnije od strujnog udara dok je radio na uvođenju instalacija kablovske televizije u jednoj od kuća u selu Binovce u toj opštini.

Javnost je uzdrmao slučaj stradanja radnika na gradilištu na prostoru nekadašnje Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša. Na nesrećnog Nebojšu Turovića (58) tom prilikom se obrušio zid koji ga je i usmrtio. Ovaj inače diplomirani ekonomista je već devet godina radio na crno. Nakon četiri nesreće za manje od mesec dana nameće se zaključak da nepažnja poslodavaca i njihova nemarnost u obezbeđivanju radnika i gradilišta budu plaćeni glavama radnika.

PolicijA nAkon nesreće obAvilA uviđAj

nAstrAdAo: stefAn d.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.