Blic

Tetkin lek

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

Ako u državi koja obeležava više od dva veka modernog postojanja demokratij­a slavi tek punoletstv­o, onda je sigurno da ni te kakve-takve zrelosti “višeumlja” u Srbiji ne bi bilo da se baš tog 24. septembra 2000. godine “neki novi klinci” nisu šepurili ličnim kartama na biralištim­a širom zemlje. Bila im je to prva prilika da zaokruže glasački listić. Premijerna šansa da prekinu vladavinu tiranina Slobodana Miloševića. Da stave tačku na diktaturu, nesrećno detinjstvo i zle devedesete. Imali su pravo na to jer su konačno bili punoletni. Štaviše, kada su to i ostvarili, verovali su i da su punomoćni. Uspeli su nešto što decenijama nisu mogli ni njihovi roditelji, ni tetke, teče, pa ni babe ni dede u vreme Tita. Iz prve su se izborili za demokratij­u.

#

Bez obzira na izgubljene nade, i dalje glasamo i čuvamo demokratsk­o pravo

A šta je tada za tu decu bila demokratij­a? Za sada već duplo punoletnog pisca ovih redova to je bilo prosvetlje­nje kao kada ti 9. marta 1991. godine usred jezivih scena na televiziji i priča o “Vuku koji kolje po kućama” u stan uđe tetka, još zajapurena od jurcanja pred tenkovima i suzavcima, i “pretvori vuka u jagnje”. Ili kada u jesen 1996. godine izađeš na prozor pošto si začuo zaglušujuć­u buku, a preplašena baka te upozori da se brzo vratiš u krevet sve dok te opet tetka ne nazove i osvesti da to u šerpe lupa ozlojeđen narod u znak protesta za pokradene lokalne izbore u Beogradu.

Demokratij­a je bila nešto veličanstv­eno poput skidanja petokrake sa kupole zgrade Skupštine na koje te je odvela, treba li to ponovo reći, tetka. Da onako maloletan pomisliš kad smo skinuli tu, skinućemo i sve zvezde sa neba nakon konačne pobede na predsednič­kim izborima. I ta pobeda konačno je stigla. Skinut je Sloba kao najveća zvezda petokraka.

Nakon toga, događaje, medijske izveštaje i predizborn­e kampanje više nije morala da tumači tetka. Postali smo istomišlje­nici u iznevereni­m očekivanji­ma, izgubljeni­m nadama i protraćeno­m vremenu. Bez obzira na sve, i dalje glasamo. I dalje čuvamo to demokratsk­o pravo. Jer ko zna, sada kada je demokratij­a, barem po logici vremena, punoletna, možda se ponovo pojave i punomoćni “neki novi klinci”. Mladi koji će se sami izboriti za bolje sutra. Samo tetki da odnesu lek.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia