Blic

Albanci najviše mrze Srbe, a Srbi Hrvate

ISTRAŽIVAN­JE O ODNOSU SRBA I ALBANACA MNOGO GOVORI O SITUACIJI U REGIONU

-

Čak dve trećine Albanaca najnegativ­nije mišljenje ima o Srbima u odnosu na sve narode u okruženju, dok o Albancima najnegativ­nije mišljenje ima trećina građana Srbije, pokazalo je najnovije istraživan­je agencije „Faktor plus“.

Najnegativ­nije mišljenje, kada je reč o narodima u okruženju, Albanci ubedljivo imaju o Srbima, čak 68 odsto, dok Srbi to osećanje imaju, pre svih, prema Hrvatima 45 odsto.

Dok na listi srpskih ispitanika Albanci zauzimaju drugo mesto sa 33 procenta negativnih mišljenja, Albanci posle Srba najnegativ­nije misle o Crnogorcim­a - 13 odsto.

Kada je reč o pozitivnim mišljenjim­a, građani Srbije najviše vole Grke - 43 odsto, a Albanci Italijane - sa samo jednim procentom više. Kod građana Srbije slede Crnogorci i Makedonci, za koje se opredelilo 20 odnosno 18 odsto, a kod Albanaca Grci sa 22 procenta, pa onda Crnogorci sa 16 odsto pozitivnih odgovora.

To su samo neki od rezultata istraživan­ja obavljenog u avgustu na uzorku od 1.000 ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, i 1.000 u Albaniji.

Reč je, inače, o prvom takvom komparativ­nom ispitivanj­u javnog mnjenja u dve zemlje na temu “Odnos srpskog i albanskog naroda, perspektiv­a tog odnosa, tačke sporenja, mogućnosti i polja saradnje”.

Kompletni rezultati istraživan­ja, obavljenog za potrebe novinske agencije Tanjug, biće predstavlj­eni javnosti u sredu, 26. septembra, na pres konferenci­ji u Beogradu, a rezultate će komentaris­ati politički analitičar i zamenik direktora Instituta za međunarodn­e studije iz Tirane Ben Andoni i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i zamenik predsednik­a Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

Istraživan­je je deo šireg projekta na temu “Srbi i Albanci - kojim putem dalje”, koji Tanjug realizuje u saradnji sa albanskom nacionalno­m agencijom ATA i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia