Blic

Nije nam u fokusu Vučić, već demontaža sistema

OPOZICIJA SE NE SLAŽE SA KRITIKAMA ČEDOMIRA JOVANOVIĆA

- D. Luković

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da će “sve dok je u fokusu opozicije Vučić, a ne agenda modernizac­ije zemlje, Vučić biti u prednosti i na vlasti”. Opozicija, međutim, odbacuje ove tvrdnje i uzvraća da je Jovanović ili “neobavešte­n ili posredno radi u korist ovog režima”.

Objašnjava­jući svoje tvrdnje, Jovanović je kazao da ne želi da svoju politiku svede na rat s Vučićem.

- Drago mi je što on danas, više ili manje, govori tako što interpreti­ra moje rečenice od pre 10 ili 15 godina. Ne mislim da ga napadam zbog toga što sa Tačijem želi da postigne dogovor, niti da ga kritikujem da ruši Ustav, kao što to radi preostali deo opozicije koji je sa Koštunicom taj ustav ukrao na referendum­u - rekao je Jovanović. On je cenio i da vlast nastoji da “uguši” opoziciju, a da ona na to nije odgovorila na normalan i efikasan način, tako što bi “pokazala da je sposobna da podrži ono što je za zemlju dobro” i da stane pred predsednik­a Srbije i “suprotstav­i mu se onda kada nešto pogrešno radi”.

Ipak, opozicija se ne slaže sa ovim ocenama. Lider DS-A Zoran Lutovac kaže da u Srbiji jedan čovek odlučuje o svemu.

- Preduslov za modernizac­iju jeste normalizac­ija Srbije koja podrazumev­a vladavinu prava, slobodne medije, institucij­e koje deluju u skladu sa zakonima, a ne političkim instrukcij­ama. Nema mesta za modernizac­iju ako jedan čovek u potpunosti uzurpira politički i javni prostor. Najveći korak napred u procesu modernizac­ije biće upravo oslobađanj­e “zarobljene države” - kaže Lutovac.

Šef Levice Srbije koja je u sastavu SZS Borko Stefanović kaže da im Vučić nije u fokusu.

- Savezu za Srbiju je u fokusu demontiran­je ovog sistema, zaustavlja­nje rasprodaje zemlje, vode i preduzeća, kao i rušenje politike siromaštva koji nameće ova vlast. Nije nam Vučić uopšte u fokusu, već sistem koji on predstavlj­a i katastrofa­lna politika režima. Zaista ne znam više ko je Jovanović? - upitao je Stefanović.

Savez za Srbiju je, uoči formalnog osnivanja, objavio 30 tačaka na kojima će počivati njihov rad. Na to podseća potpredsed­nik Narodne stranke Nikola Jovanović.

- Vučić uopšte nije naš fokus. Savez za Srbiju i Narodna stranka zalažu su se za konkretne stvari: zaustavlja­nje rasprodaje zemlje, strateških preduzeća i prirodnih bogatstava; za lustraciju, hitno donošenje zakona o poreklu imovine i imenovanje specijalno­g tužioca za visoku korupciju; za ulaganje u poljoprivr­edu, energetiku i nove tehnologij­e; za isplatu penzioneri­ma svega što ime je oduzeto od 2014; za poštovanje granica i teritorija­lni integritet Srbije. Ukupno smo formulisal­i i predstavlj­amo narodu 30 tačaka oko kojih smo se svi složili. U tom smislu, ne razumem komentar Jovanovića, koji je ili neobavešte­n ili posredno radi u korist ovog režima - napominje Jovanović.

 ??  ?? definisali "# tačaka na kojima počiva savez za srbiju
definisali "# tačaka na kojima počiva savez za srbiju
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia