Blic

Žestok odgovor na obaranje „iljušina“

RUSKI MINISTAR ODBRANE NAJAVIO JE JUČE DA ĆE RUSIJA DOPREMITI S-300 U SIRIJU

- Nataša ivanovski

Nakon što je Izrael protekle nedelje na nebu iznad Sirije oborio ruski avion IL-20, Rusija je saopštila da će u naredne dve nedelje predati režimu Bašara al Asada savremeni protivvazd­ušni sistem S-300, koji će imati opseg od 250 kilometara.

- Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne odbrane S-300 u roku od dve nedelje. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremen­o pogodi nekoliko vazdušnih meta - rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mere za poboljšanj­e bezbednost­i ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu misleći na obaranje

ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra vazdušne snage Izraela. On je naglasio da je Rusija 2013. godine na zahtev izraelske strane obustavila isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a za koji su pripadnici sirijske

Verujemo da su za tragediju ruskog aviona jedini krivac izraelske vazdušne snage, rekao je portparol Ministarst­va odbrane Konašenkov.

vojske obučeni.

Ruski ministar je objasnio okolnosti rušenja ruskog aviona IL-20 u Siriji.

- Izraelske posade, savršeno znajući situaciju u vazduhu, prikrile su se ruskim avionima, što je dovelo do njegovog obaranja i pogibije 15 naših vojnika. Ovo nas je primoralo da kao odgovor preduzmemo adekvatne mere kako bi se povećala bezbednost ruskih vojnika koji obavljaju zadatke borbe protiv međunarodn­og terorizma u Siriji - naveo je on.

Osim toga, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizo­vane sisteme kontrole za komandne punktove PVO.

S druge strane, izraelska vojska i dalje tvrdi da njihovi borbeni avioni nisu koristili ruski avion „iljušin IL-20“kao zaklon od sirijskih projektila jer su, kako navode, bili u vazdušnom prostoru Izraela, kada je ruska letelica oborena.

„Izraelske vazduhoplo­vne snage nisu se krile ni iza jedne letlice i izraelski avion bio je u izraelskom vazdušnom prostoru u vreme obaranja ruskog aviona“, navodi se u saopštenju koje su izraelske obrambene snage objavile na svom nalogu na Tviteru.

Oglasio se i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton, koji je rekao da odluka Kremlja o isporuci S-300 Siriji predstavlj­a „značajnu eskalaciju“Moskve. On je rekao da se nada da će Rusija preispitat­i tu odluku.

Inače, raketni sistem S-300 osmišljen je radi zaštite od avionskih i krstarećih raketa za potrebe sovjetske protivvazd­ušne odbrane. Naknadne varijante osposoblje­ne su za presretanj­e balistički­h raketa, tj. postale su protivbali­stičke rakete.

Smatra se jednim od najmoćniji­h zemlja-vazduh raketnih sistema tj. balistički­h raketa u svetu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia