Blic

I vampir Sava sad plaši svoje

MLIN JUNAKA IZ PREDANJA PROPAO, MEŠTANIN ŽELI

- Vladimir lojanica

Legenda kaže da je u tu vodenicu posle smrti dolazio najpoznati­ji junak srpske horor litetature, a nepobitna činjenica ostaće da je oronulu daščaru, koja je decenijama propadala, obnovio lokalni kafedžija. Čijom će se ona zvati i do kada trajati pokazaće vreme.

U taj mlin u Zarožju između Bajine Bašte i Valjeva, prema predanju, s onog sveta navraćao je vampir Sava Savanović, ubijao seljane koji su ovde mleli žito i pio njihovu krv. Spomen njegovog imena i dan-danas mnogima uteruje strah u kosti, a stariji živalj čuva priče kako se krvopija, iako više ne dolazi, na ovaj ili onaj način “javlja” ponekom. Samo, mnogo je prošlo od kada se poslednji put “ukazao”, mnogo više od kada se poslednji put “gostio” u vodenici. Možda zato što i njegova loga izgleda toliko sablasno da je se i vampir plaši. Posle silnih godina propadanja sa zapuštene vodenice se urušio i krov, pa je od nje ostao samo kameni zid na kom je napravljen­a i par dasaka.

Meštanin Zarožja Miodrag Vujetić (73), ugostitelj, dugo je gledao vodenicu prepuštenu samu sebi kako propada, čekao da li će se neko setiti da je obnovi, a onda, nedavno, sam uzeo stvar u svoje ruke. Počeo je sa poslom pre nekoliko dana.

- Kako Savinoj pomoći nema, na njenom mestu ću postaviti drugu vodenicu koju sam kupio za 450 evra. Deset puta više, otprilike, koštaće me sve, ali ne žalim, iako nemam nikakav interes, sve što hoću je da ovo bude moja zadužbina. Napravio sam projekat, izlio stubove i coklu, kupio materijal, na jedan dan komunalno preduzeće iz Bajine Bašte mi je ustupilo građevinsk­u mašinu da zakopam put priča Vujetić.

Kaže, mnogo turista, pa i

Mnogo turista dođe u Zarožje zbog priče o vampiru, ali se razočaraju kada vide u kakvom je stanju vodenica, kaže Miodrag Vujetić

iz Holandije, Francuske, Britanije, dođe u Zarožje vođeno pričom o vampiru, ali se razočaraju kada vide u kakvom je stanju vodenica. Ako već mit postoji, i mnogima je interesant­an, što selo na njemu ne bi zaradilo neki dinar na tom “horor turizmu”. Selo ne bi bilo selo da njim ne kruže priče “a što baš on”. Jedan od onih koji ne gleda blagonaklo­no na Vujetićev poduhvat je i predsednik MZ Zarožje Dragoman Jagodić, koji smatra da bi bilo najbolje da je opština, odnosno Sportsko-turistički centar, preuzela obnovu na sebe. Priča o obnovi vodenice Save Savanovića odavno se provlači, namerna je bila da je realizuje opština Bajina

OPŠTINA NIJE MOGLA DA DOBIJE DOZVOLU SVIH 30 NASLEDNIKA, PA JE ODUSTALA OD OBNOVE

 ??  ?? vodenica se nalazi u selu zarožje između valjeva i bajine bašte
vodenica se nalazi u selu zarožje između valjeva i bajine bašte
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia