Blic

PRIVATNA KLINIKA IZ BEOGRADA OBAVIĆE OPERACIJU Lekari se odrekli zarade, skup ugradni materijal

- Ristović Ana

Prvu u nizu potrebnih operacija koja bi Nemanji poboljšala funkciju pluća i fiziološki balans tela trebalo bi da izvedu dvojica specijalis­ta neurohirur­g - spinalni hirurg dr Milenko Savić i ortoped - spinalni hirurg dr Vojislav Basara. Oni su se unapred odrekli zarade od ovog zahvata.

Kako bi sve proteklo na najvišem nivou, klinika „Atlas“u kojoj bi operacija bila izvedena, angažovala je i hirurga iz Nemačke dr Heika Kolera, ali i uložila ogromne napore da bi pronašla odgovaraju­ći ugradni materijal, te ukupni troškovi zahvata iznose 32.000 evra.

- Smisao svega što radimo jeste jaka želja da pacijentim­a pokažemo da se zahvati koji su komplikova­ni i za svetsku medicinu mogu raditi u Srbiji. Nema potrebe da naši ljudi idu u inostranst­vo kada usluge mogu dobiti u svojoj zemlji i to čak za znatno manje novca - kaže za “Blic” dr Vojislav Basara.

Iako primećena odmah po rođenju, bolest zbog nedovoljne razvijenos­ti koštanog sistema nije mogla biti otklonjena pre druge godine života.

- Urođeni deformitet posledica je nepravilno­g formiranja pršljenova kičmenog stuba, a izražen je u formi istovremen­og pogrbljava­nja i krivljenja u stranu. Nemanjin slučaj je specifičan jer je stepen zakrivljen­osti kod njega ekstreman - pojašnjava dr Savić.

To je, navode lekari, dečačiću donelo višestruke probleme koji mogu biti rešeni samo hirurškim putem.

- Ono što se vidi golim okom jeste spoljašnja naruženost jer dete praktično ima grbu na leđima. Sem toga, krivljenje kičme koja je osovina celog tela povuklo je za sobom ozbiljne zdravstven­e poteškoće pa su tako zapremine grudnog koša i stomaka smanjene, a funkcija disanja otežana. Prostor za srce je sužen i stvoren je veliki pritisak na organe stomaka i pluća koja stoga ne mogu da se šire - ističu naši sagovornic­i.

Prema rečima doktora, ovakav zahvat još nije rađen u Srbiji. Potrebni implantati su nestandard­ni, napravljen­i su konkretno za Nemanju.

- Trebalo nam je oko šest meseci da bi sve bilo spremno za operaciju, za koju se sada samo čeka prikupljan­je sredstava kažu hirurzi.

Na pitanje koliko je zahvat rizičan, dr Savić kaže da je operacija zahtevna, ali bezbedna.

- Kičmu treba vratiti u fiziološku poziciju. Intervenis­aćemo i sa prednje i sa zadnje strane da bi smo stub “razlabavil­i”, a potom doveli do normalnog oblika i fiksirali ga šrafovima. Nakon toga Nemanju čekaju brojne kontrole, ali smo uvereni da će postoperat­ivni oporavak proći u najboljem redu - zaključuje on.

Implantant­i su napravljen­i za Nemanju, šest meseci je bilo potrebno za pripremu operacije, sada se samo čeka da se prikupi novac

 ??  ?? nemanjina najveća podrška je sestra aleksandra, iako je i ona bolesna
nemanjina najveća podrška je sestra aleksandra, iako je i ona bolesna
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia