Blic

Kilogram banane iz Toplice do osam evra

ZORAN STOJANOVIĆ IZ SELA BERILJA KOD PROKUPLJA UZGAJA NEOBIČNU BILJKU

- Ivana anđelković

Zoran Stojanović iz sela Berilja kod Prokuplja, koji se nakon 14 godina rada u Italiji vratio u rodno mesto, doneo je nešto novo što je pokazao meštanima, ali i gostima topličkog kraja. „Dobrička banana“, kako joj je dao ime, u ovom delu Srbije nije bila poznata sve dok se povratnik iz Italije nije dosetio i zasadio je u svom dvorištu.

Ukus banane, manga i ananasa sadržan u jednom voću, u evropskim gradovima iznosi 7-8 evra po kilogramu, dok je Stojanović­evim komšijama dostupno potpuno besplatno.

Zoran je još kao dete želeo da se bavi zasadom biljaka, proučavao je, te je iz inostranst­va doneo sadnice koje je pre nekoliko godina zasadio u svom dvorištu, odakle kreće priča o “novim biljkama” koje su stigle u Toplicu.

Stojanović za “Blic otkriva da uzgajanje može biti unosno jer je cena u Evropi visoka, a što je najvažnije ona uspeva i na našem podneblju.

- Još kao dete zanimalo me je sve što se tiče sadnje biljaka, semena, te sam po povratku iz Italije doneo novih 80 sadnica. Međutim, pre šest godina bila je jaka zima, do minus 20 i više, tada mi je sve izmrzlo po dvorištu od svih novih voćaka koje sam doneo. Ali, zamislite, baš ova banana kojoj sam dao naziv „dobrička“, ona je preživela i tu zimu - objašnjava Stojanović.

Banana koju je pre nekoliko godina zasadio Zoran u svom dvorištu ove godine je dobro rodila, te je odlučio da ponudi i sadnice ovog nesvakidaš­njeg voća. Prema njegovim rečima, ova vrsta banane ispitivana je navodno i u NASA astronauts­kom centru u Americi, ali da je skoro zbog jednog elementa ispala iz igre, inače bi bila suva hrana za astronaute.

- Ko god je probao, oduševio se, pa zatraži i sadnicu. Otporna je dosta i lepog je ukusa. Jedna sadnica košta 1.000 dinara, ako bi se njome pozabavilo ozbiljno, moglo bi lepo da se zaradi. Pored banana, tu je i kineska urma, koju već proizvodim. Kažu da je na ceni, a koristi se i sveža i pečena, kao i sušena i za marmeladu, tako da sam odlučio da se pored banana bavim i zasadom kineske urme. Ono što je važno jeste da se ove biljke ne tretiraju hemikalija­ma, potpuno su organske i ne postoji razlog da ih nekome ne preporučim - dodaje Zoran.

U dvorištu Stojanović­a trenutno ima pet stabala banane, od kojih svako stablo daje oko deset kilograma ploda. Od semenki ovog voća planira da napravi nove zasade i proširi proizvodnj­u, a gaji i druge biljke koje nisu specifične za to područje.

 ??  ?? plod ima ukus banane, ananasa i manga
plod ima ukus banane, ananasa i manga
 ??  ?? zoran stojanović iz sela berilja kod prokuplja doneo seme iz italije
zoran stojanović iz sela berilja kod prokuplja doneo seme iz italije
 ??  ?? od jednog drveta banane dobije se oko deset kilograma ploda
od jednog drveta banane dobije se oko deset kilograma ploda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia