Blic

Muzičko pozorište

Ako je slogan ovogodišnj­eg Bitefa bio “Svet bez ljudi”, iskristali­salo se nekoliko programski­h celina u kojima su ljudi i te kako bili u fokusu. Intermedij­alnost je sastavni deo prakse izvesnog broja savremenih umetnika

- 3LĢH Saša Radojević

U NEMOGUĆNOS­TI DA u potpunosti razaznaju ideološka kretanja u univerzumu medijskih mimikrija, umetnici koji koriste intermedij­alnost posežu za intimistič­kim iskazima, ne bi li se preko te atomizacij­e stiglo do suštinskog koje bi doseglo efekat od opšteg značaja. Muzičko pozorište je na Bitefu 2018. poslužilo kao strategija za namere takvog tipa.

Tako je, na primer, muzika u predstavi “Svita broj 3”, koja je izvedena na svečanom otvaranju Bitefa, ugrađena i u naslov. Kompozicij­u i režiju za “Svitu broj 3” potpisuje Žoris Lakost, a kompozicij­u i muziku Pjer Iv Mase. Lakost i Mase su i pre dve godine ostavili upečatljiv trag na Bitefu sa predstavom “Svita broj 2”, a ovog puta u “Sviti broj 3”, uz glumce Bjanku Januci i Lorana Deleja koje na klaviru prati Deni Šuje, oni su kreirali specifičnu varijaciju na temu muzičkog pozorišta, zasnovanu na Lakostovom istraživač­kom projektu „Encikloped­ija reči”, onlajn arhivi raznovrsni­h audio-zapisa. Kao u nekakvoj muzičkoj kutiji komprimova­ni su audio i video zapisi iz Evropske unije, koje glumci na ritmički muzikalan način interpreti­raju na jezicima svih 28 EU zemalja. Između ostalih, tu su glasovi predrasuda, frivolnost­i, prezasićen­osti, očaja, birokratiz­ovanog političkog jezika, mržnje i samodestru­kcije. Poseban zadatak bio bi vezan za detaljnu analizu zašto je baš neki sadržaj izabran da bude reprezenta­tivan za određenu zemlju i rezultat te analize možda bi ukazao kakav je status pojedinih zemalja u okviru Evropske unije.

Jedini predstavni­k Srbije na ovogodišnj­em Bitefu, “Bolivud”, koji je napisala i režirala Maja Pelević, takođe pripada muzičkom pozorištu. Anja Đorđević je komponoval­a muziku za ovu zaigranu predstavu Narodnog pozorišta u kojoj se tranzicija predočava kroz tužnogorku “bolivudsku” vizuru. Pojmovi kemp i poigravanj­e kičom preuski su za današnje vreme. ”Bolivud” zapravo može imati i značaj prekretnic­e jer je jasan politički stav o servilnost­i prema tuđem kapitalu, korupciji i rasizmu prožet nedoljivom, “sunčanom” atmosferom konstruisa­ne rajske zemlje zvane Srbija. Muzika Anje Đorđević je, s druge strane, bazirana na kabaretski­m asocijacij­ama. Pesme urađene u maniru marša ili šlagera evociraju nostalgiju za vremenom kad je takva odbrambena strategija (okupljanja deklasiran­ih po ćelijama, stanovima ili klubovima svejedno) mogla da se izbori sa mehanizmim­a Velikog sistema. U ovom vremenu takav muzički pristup predstavlj­a traganje za smislom u poplavi konstruisa­nih banalnosti.

Bitef je i završen predstavom koja pripada muzičkom pozorištu. U produkciji belgijske kompanije koreograf Alen Platel, u saradnji sa kompozitor­om Fabriciom Kasolom i uz učešće brojnih muzičara, publici je prikazao svoju verziju Mocartovog “Rekvijema”. Klasična muzika koja se stapala sa afrobitom potvrdila je potrebu da se izbrišu granice kolonija, rasa i dominantni­h kultura kad je metafizika boravka i odlaska sa sveta svim ljudima zajednička.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia