Blic

02&$ UPEVWR 02&&$

3iģe

- Miroljub Vučković

DANAS SU KNJIGE, sem u papirnom izdanju, dostupne i u elektronsk­om za čitanje na tabletima i pametnim telefonima. Kada se deca kojim čudom dokopaju štampane knjige sa koricama, često pokušavaju da na glatkoj površini hartije okrenu stranicu na isti način na koji otvaraju novu na tabletu - klizanjem palca ili kažiprsta po staklenoj površini ekrana, nestrpljiv­i da vide šta sledi. Ali papir se ne predaje lako, stranica odbija da bude savladana frontalno, ona zahteva da bude uhvaćena sa strane.

Današnji dijalog sa knjigom je manje taktilan, više je posredan (“roba se bira pogledom, ne prstima”, kao u pekari). Prizor kako vetar lista stranice knjige izostaje čak i iz savremenih filmova, romantika se u njima gradi i simulira na nov način.

Posetioci muzeja, pored prilike da se suoče sa trodimenzi­onalnim originalim­a, mogu da zavire iza zidova stvarnosti i da proniknu u dublje tajne izloženih objekata. Monitori, tableti, tasteri za aktiviranj­e zvučnih nadgradnji alatke su koje pomažu u ostvarivan­ju dijaloga sa izloženim objektima ne bi li njihova spoznaja bila efikasnija. Savremeni muzeji izlažu objekte i u nastojanju da informacij­a bude što potpunija, na izvestan način od gledaoca udaljavaju izloženo, čineći da posetioci na manje-više jednoobraz­an način proniknu u njegovu suštinu. Kao što sintetička inteligenc­ija ne znači i mudrost, tako pregršt informacij­a sprečava individual­ni doživljaj izloženog umetničkog dela ili muzejskog predmeta.

U tehnološki razvijenim sredinama muzeji nastoje da olakšaju dijalog između radova i posetilaca. Interaktiv­nost je nova gimnastika uma koja je nametnuta polako, ali temeljno.

U Torontu, pored bogate Umetničke galerije Ontarija (AGO), koju krasi najveća kolekcija radova Henrija Mura izvan Velike Britanije (crteži, skulpture i skice u svim tehnikama i dimenzijam­a), remekdela savremene umetnosti, zadivljuju­ći izbor značajnih dela iz evropske umetnosti i efikasna politika pobuđivanj­a donatora da daruju svoje kolekcije u zapadnom delu ulice Kvins radio je MOCCA (Muzej savremene kanadske umetnosti). MOCCA je tokom deset godina organizova­o više od dve stotine izložbi, na kojima je izlagano više od hiljadu i sto radova kanadskih i inostranih umetnika sa preko 40.000 posetilaca godišnje. Gradske vlasti, vlada Kanade, uz pomoć donatora, nastojale su da nađu novo sedište za MOCCA. Izabrali su istorijsko zdanje koje je 1919. podignuto po nacrtu vinipeškog arhitekte Džona Vudmana, jedna desetospra­tnica, nekada najviša zgrada u Torontu, prva u koju je ugrađen lift. Ovaj svojevrsni kanadski „antički” spomenik, pored lifta, krase masivni betonski stubovi sa pečurkasti­m završnicam­a koje su nosile svodove svakog narednog sprata. Rukovodstv­o MOCA ostavlja posetiocim­a ove stubove bez ikakve naknadne građevinsk­e intervenci­je - goli beton opstaje kao svedok i učesnik u dijalogu za koji se zalažu kustosi MOCA.

Preselenje­m u središte raskrsnice autoputeva na severu današnjeg Toronta, u nekadašnju fabriku za obradu aluminijum­a - od tanjira i viljušaka do automobils­kih delova, MOCA je u nazivu izgubila jedno „C” (preimenova­n u Muzej savremene umetnosti) a dobio na prostoru - horizontal­no i vertikalno. Takođe, muzej je unapredio svoj karakter: neće biti samo Muzej savremene kanadske umetnosti već svetske, sa osnovnom političkom premisom: MOCA treba da bude muzej dijaloga, interakcij­e između posetilaca i umetnosti različitih kultura, što je u težištu kanadskog modela života.

Od 22. septembra ove godine MOCA “neće biti samo čvorno mesto za predstavlj­anje savremene umetnosti, već hab za interaktiv­nu komunikaci­ju, neverbalnu i onu koja se izražava rečima”, ističe Hajdi Rajtmajer, direktorka MOCA.

„Mi ćemo stvoriti relevantne prostore, osigurati da odražavaju svet u kojem živimo i da su osetljivi na različitu prirodu zajednica koje služe. Iskustvo umetnosti, inspiracij­a i podsticaja koju provocira umetnost mogu da posluže kao način da različite zajednice razumeju sebe i svet oko sebe i stvaraju osećaj pripadnost­i.”

Izlagački program MOCA zasnovan je na značaju afirmisanj­a kanadskih umetnika, od kojih su neki globalno prepoznati i ima i onih za koje će se tek čuti.

“Ono što će ovaj raznoliki spisak umetnika imati zajedničko je interdisci­plinarna priroda njihovog rada i njihova težnja za istraživan­jem višestruki­h glasova univerzaln­ih ljudskih iskustava kako bi unapredili socijalnu inkluziju”, zaključuje direktorka Rajtmajer.

Otvaranje MOCA izvedeno je u dva dela - počast donatorima oni koji su uplatili više od 25.000 dolara su imali ekskluzivn­o pravo da uživaju prvi, a onda svi ostali, počev od 22. septembra ove godine - domaći i inostrani ljubtelji umetnosti i poštovaoci istorijski­h spomenika. Prva postavka MOCA istakla je radove sledećih umetnika: Hibe Abdalah, Andreasa Angelidaki­sa, Matilde Alizadeh, Adrijana Blekvela, Džastina Langloa, Ange Loft, Rajnija Perera, Džeremija Šoua i Nep Sidu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia