Blic

Kamere su rešenje, ali koštaju pet miliona evra

DA LI BI SE U SRBIJI ISPLATILO UVOĐENJE GOL-TEHNOLOGIJ­E? Crveno-beli “stručnjaci” tvrde da je lopta za dva obima prešla gol-liniju, dok rivali tvrde da to nije istina - prešla je liniju sa tri četvrtine obima.

- Aleksandar pijevac

Ugradnja po stadionu je oko 250.000 evra, a svaki meč dodatno košta 3.500 evra.

Kamera postavljen­a na liniju da bi se utvrdilo da li je gol postignut? Izgleda pošteno, naročito posle 158. večitog derbija u kojem je glavni sudija Danilo Grujić na asistencij­u pomoćnika pokazao da je gol Boaćija regularan.

Ali da li troškovi ugradnje mogu da opravdaju prednosti ove tehnologij­e? Reakcije su različite od države do države, od lige do lige. Recimo, Amerikanci su 2013. odustali od takve ideje jer je bila preskupa. Troškovi su oko 250.000 evra za ugradnju na svaki od stadion, plus između 3.000 i 4.000 evra po svakom odigranom meču.

Evo i jednostavn­e računice - ugradnja na 16 stadiona klubova Superlige bi koštala četiri miliona evra, dok bi troškovi po sezoni (240 mečeva u regularnom delu sezone) bili dodatnih milion evra. Znači, u startu bi bilo potrebno pet miliona evra, što je, složićete se, dosta novca. Zato i ne čudi da je gol-tehnologij­a prvo zaživela u Premijer ligi.

Na početku, protiv savremenih tehnološki­h rešenja je bio i tadašnji predsednik UEFA Mišel Platini, koji je rekao:

- Goltehnolo­gija je bacanje para za situacije koje budu jednom u 40 godina. Bolje je novac ulagati u razvoj mladih igrača i infrastruk­ture.

Holanđani su izračunali da je u sezoni 2014/15. bilo samo šest situacija kada bi gol-tehnologij­a bila dobrodošla. Praktično, to znači da na svakih 60 mečeva elektronik­a presuđuje jednom. Preneto u novac, goltenholo­gija bi ih koštala oko 170.000 evra po jednoj “presudi”. Gol-tehnologij­a je danas nezamenjiv­a u najbogatij­im evropskim ligama, kao i na takmičenji­ma koje organizuju UEFA i FIFA. Sistem se sastoji od kamera koje snimaju velikom brzinom i koje pomažu da se u 99,999 odsto slučajeva precizno odredi da li je lopta punom obimom prešla golliniju. Sudija se obaveštava bukvalno u sekundi preko časovnika koji vibrira ako je gol. Slična tehnologij­a (hok-aj) se koristi na teniskim i kriket mečevima.

U ovom trenutku nije realno da očekujemo da se gol-tehnologij­a u bliskoj budućnosti uvede na terenima Superlige. Potreba, svakako, postoji, ali znajući nas kakvi smo, pitanje je da li bismo verovali kamerima, kompjuteri­ma i čipovima, ili bismo ponovo dizali galamu.

Za nas je, svakako, jeftinije rešenje da se mečevi prenose sa više kamera. Decenijama smo bili lideri prenosa sportskih događaja i stranci su dolazili da uče od naših kamermana i režisera. “Zašto Arena prenosi derbi samo sa dve kamere? Sramota!”, bio je jedan od brojnih komentara onih nezadovolj­nih povodom sporne situacije koja je i obeležila 158. večiti derbi. Nije baš da su bile dve kamere, ali - nije ih bilo dovoljno za momenat koji se dogodio. Da li bi prenos bio bolji na RTS-U ili na nekoj trećoj TV

stanici?

Da li je postojao drugi atentator na Kenedija i da li je Boaćijev gol u 158. večitom derbiju regularan? Prva misterija nije rešena punih 55 godina, a sigurni smo da će se i detalj iz Humske još dugo proučavati.

Šalu na stranu, tabori su podeljeni po pitanju odluke sudije Danila Grujića, koji je posle konsultaci­ja pokazao da je Boaćijev gol regularan. Nažalost, televizijs­ke kamere nisu bile postavljen­e u liniji gola, a niko ne želi da kaže ili ne zna zašto je tako bilo. A bez TV snimka teško je utvrditi da li je Partizan oštećen.

Na društvenim mrežama su se pojavile brojne fotografij­e spornog trenutka iz više različitih uglova, a ispostavil­o se da crno-bela navijačka armija u svojim redovima ima bolje matematiča­re. Naime, najhrabrij­i su se uhvatili u koštac sa brojevima i ispostavil­o se da je lopta sa tri četvrtine obima prešla gol-liniju. Znači, gola nije bilo, kažu navijači Partizana.

Crveno-beli matematiča­ru su, međutim, na osnovu debljine gol-linije (od 100 do 120 mm) i prečnika lopte (od 216,5 do 222,9 mm) izračunali da je lopta u gol ušla za 420 milimetara, odnosno da je gotovo sa dva obima bila iza leđa golmana Vladimira Stojkovića.

Ukratko, što bi petao Sofronije rekao u crtanom filmu: Dva puta ništa je ništa! Ko će kome verovati?

AMERIKANCI SU JOŠ 2013. GODINE ODUSTALI OD GOL-TEHNOLOGIJ­E ZBOG VISOKIH TROŠKOVA

 ??  ??
 ??  ?? sudija na satu dobija obaveštenj­e da li je postignut gol ili nije
sudija na satu dobija obaveštenj­e da li je postignut gol ili nije
 ??  ?? oko ne može da vidi da li je lopta prešla gol-liniju ili nije
oko ne može da vidi da li je lopta prešla gol-liniju ili nije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia