Blic

“Bezbednost i odgovornos­t”: za miran san dece u Srbiji

- M. Jovićević

Treća međunarodn­a konferenci­ja o bezbednost­i dece „Bezbednost i odgovornos­t“, u organizaci­ji Fondacije “Tijana Jurić”, biće održana danas u Subotici, a osim brojnih eksperata iz pomenute oblasti, na konferenci­ji se očekuje i učešće potpredsed­nice Vlade Zorane Mihajlović.

Kako je najavljeno od strane Fondacije, cilj održavanja ove godišnje konferenci­je je okupljanje stručnih ljudi iz zemlje i inostranst­va koji koriste ovakve prilike ne bi li preneli novo znanje i iskustvo svima onima koji rade na poboljšanj­u bezbednost­i dece i prevenciji nasilja nad njima. U pogledu prenošenja iskustava, akcenat je na predavačim­a iz evropskih zemalja koje imaju razvijene mehanizme za prevenciju raznih načina zloupotreb­a dece.

- Konferenci­ja „Bezbednost i odgovornos­t“biće i svojevrsni podsetnik državi, društvu i svakom pojedincu da na poboljšanj­u bezbednost­i dece mora svakodnevn­o da se radi. Događaju će prisustvov­ati i ambasadori Švedske i Belgije - navodi se u saopštenju.

Prema rečima predsednik­a i osnivača Fondacije Igora Jurića, učesnici konferenci­je govoriće o temama iz četiri oblasti: brze potrage za nestalom decom, represivni­m merama za teška ubistva dece poput kazne doživotnog zatvora, opasnostim­a na internetu i vršnjačkom nasilju.

- Posebnu pažnju posvetićem­o

kazni doživotnog zatvora za čije se uvođenje u pravosudni sistem Srbije zalažemo duže od godinu dana - kaže Jurić.

O ovoj kazni koja je važna prvenstven­o za decu, ali i za društvo u celini, govoriće predstavni­k ministarst­va pravosuđa Velike Britanije. Kada je reč o domaćim predavačim­a, pravnica Aida Mijović govoriće o razlozima za pokretanje inicijativ­e kojom se traži da i Srbija dobije kaznu doživotnog zatvora, a posebno izlaganje imaće psiholog Živica Pavlović koja ima dugogodišn­je iskustvo u radu u kazneno-popravnim ustanovama i sa maloletnim prestupnic­ima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia