Sele aerodro

PROMENE U AVIO-SAOBRAĆAJU U ISTOČNOJ SRBIJI „Borski aerodrom biće izmešten na drugu lokaciju zbog radova koje u okolini Bora sprovodi kanadska kompanija ‘Nevsun‘ (Rakita), koji istražuju nalazište bakra i zlata Čukaru peki kod Bora.“

Blic - - DRUŠTVO - Dejana kecić

Ovo je juče rekao Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, i naglasio da će pre toga biti obavljeni svi neophodni pregovori.

- Aerodrom će biti izmešten na novu lokaciju pod uslovima koje propisuje grad Bor. U planu je da bude izmešten na tromeđi između Bora, Zaječara i Boljevca, da bude bolji i savremeniji, i što je najvažnije imaće regionalni značaj. Smatram da istočna Srbija treba da zaživi i da sve opštine i gradovi u ovom delu naše zemlje sarađuju i deluju zajednički kao jak privredni subjekat - naglašava Milikić.

On ističe da je jedna od ideja formiranje zajedničke turističke ponude Timočke Krajine.

- Sada već imamo odličnu regionalnu saradnju i smatram da je važno da nastavimo da radimo u tom pravcu i pospešujemo razvoj ovog dela Srbije. Mislim da je Timočka Krajina na neki način u prethodnom periodu bila zaboravljena kad je u pitanju turizam i privreda. Zato je želja da napravimo regionalnu turističku ponudu, i da turisti koji dolaze obiđu ove predele, posete rudnik, Borsko jezero, Feliks Romulijanu, kao i znamenitosti ostalih opština u Timočkoj Krajini. Avionom će to mnogo lakše razgledati i obići - kaže Milikić.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ističe da će grad Zaječar podržati ideju za izmeštanje aerodroma.

- Važno je da se aerodrom očuva. Mi bismo zdušno učestvovali u svemu što se bude tražilo od nas, oko svih dozvola koje budu bile potrebne. Smatram da treba uraditi manji aerodrom, koji bi služio upravo za sletanje privatnih aviona, eventualno za kargo saobraćaj. Ovaj kraj posećuje veliki broj privrednika, investitora koji dolaze i van Srbije, u planu je da voćarstvo u Zaječaru ali i u Knjaževcu tek doživi puni procvat razvoja i bilo bi idealno ako se dobije mogućnost da kargo saobraćajem gotove proizvode možemo da za jedan dan dostavimo našim ljudima u Beču, Minhenu i drugim mestima i na taj način razvijemo ovu vrstu prerađivačke industrije - ističe Ničić.

On naglašava da se razgovori o razvoju turizma kada je reč o borskom aerodromu vode još od 2007.

- O zlatnoj turi rimskih imperatora pričamo odavno. Ovaj deo Srbije obiluje turističkim potencijalima. Tu su: Feliks Romulijana, Zlotske pećine, Vratnjanske kapije, Rajačke pimnice, Ravna kod Knjaževca, Trajanova tabla, Stara planina... Reč je o veoma složenom i kompleksnom poslu koji zahteva uključivanje ozbiljnih timova u ovu priču, ne samo iz Srbije već i iz inostranstva i da imamo dobar projekat i uz određena finansijska sredstva, to realizujemo na pravi na-

U PLANU JE DA AERODROM BUDE IZMEŠTEN NA TROMEĐI IZMEĐU BORA, ZAJEČARA I BOLJEVCA

borski aerodrom biće izmešten na novu lokaciju zbog radova u okolini bora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.