Usred grada uhvatio poskoka

Blic - - DRUŠTVO - V. L.

Arsenije Basur, taksista iz Užica, morao je otkazati vožnju pošto mu je pre nego što je primio stranku u vozilo stigao mnogo važniji poziv - u najstrožem centru grada viđena je zmija.

- Zvali su me iz Komunalne policije i rekli da je na raskrsnici ulica Dimitrija Tucovića i Petra Ćelovića veliki poskok koji je uneo paniku. Srećom te nisam bio daleko pa sam odmah krenuo tamo. Pribor koji koristim za hvatanje kao i uvek bio mi je u automobilu - priča za „Blic“taksista koji se po pozivu građana i gradskih službi bavi i uklanjanjem zmija i stršljenova.

Kako su u strahu velike oči, pa je čoveku koji se plaši zmija svaka velika i svaka otrovna, Basur je u prvi mah pomislio da se ne radi o poskoku pošto do sada nikada u gradskoj sredini nije imao susret sa tom vrstom zmije.

Kada je došao na raskrsnicu koja se nalazi svega par desetina metara od Trga partizana i kojom cirkuliše veliki broj vozila i pešaka, uverio se da se zaista radi o poskoku. Zmija je pokušala da pobegne kroz otvor kišne kanalizacije. Srećom, prepričava Basur, te su rešetke na mestu gde je otrovni gmizavac pokušao da se zavuče bile zapušene. Da nisu, dodaje, zmija bi se bezbedno sakrila u kanalizacionom odvodu i niko joj ne bi mogao ništa.

- Dohvatio sam je štapićima dok se uvijala pokušavajući da pronađe put u kanalizaciju, a onda, kao što to uvek i radim, uzeo je golim rukama i stavio u kofu. Ovaj poskok je bio dug 70-80 i debeo oko tri-četiri centimetra, pravi kapitalac, i jedan je od četiri najveća koje sam ikada uhvatio. Ipak, nikada mi se nije desilo da najopasniju zmiju Evrope uhvatim u centru grada. Bilo bi veoma opasno da je zmija umakla jer je pitanje gde bi se ponovo pojavila i da li bi je iko primetio - kaže Arsenije Basur.

Taksista-zmijlovac ne vidi drugo objašnjenje kako je otrovnica dospela u gradsko jezgo osim da je „doputovala“kao slepi putnik u nekom automobili ili na prikolici koja je prevozila drva ili nešto drugo. Zmiju je, kaže, odneo u šumu podalje od Užica i pustio je.

Poskok je bio dugačak čak 70-80 centimetara, kaže taksista

uzeo sam ga kao što uvek radim, golim rukama, i stavio u kofu, priča arsenije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.