'O NOVOG DOPA I VIRTUELNOP TUROP

INTERESOVANJE GRAĐANA ]A NEKRETNINE U 6RBIJI BILO DA SU U PITANJU KUĆE ILI STANOVI PORASLO JE U POSLEDNJIK PET GODINA ]A ODSTO POKA]UJU NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA.

Blic - - NOVOGRADNJA - SUZANA LAKIĆ

Nekada je kupovina i prodaja nekretnina bila sezonskog karaktera. Trgovina kućama i stanovima beležila je pauze i po nekoliko meseci, a pad aktivnosti najčešći je bio tokom letnjih meseci. Agenti za nekretnine tvrde da su danas trendovi na tržištu nekretnina potpuno drugačiji i da iskustva pokazuju sve veće interesovanje građana za kupoprodaju nekretnina.

- Došlo je drugo vreme koje je donelo nove navike. Internet je učinio da se obrišu granice sezonalnosti i da se interesovanje ujednači tokom cele godine. Od manje važnog kanala za pronalaženje nekretnina internet je postao vodeći kanal, kako za kupce nekretnina tako i za prodavce. Gugl trend i brojke govore u prilog ovoj činjenici jer je interesovanje za nekretnine u poslednjih pet godina poraslo za 46 odsto - kažu na sajtu nekretnine.rs.

Poznavaoci tvrde da pre devet godina nije bilo ni reči o virtuelnim turama kroz nekretnine. Samo se moglo sanjati i o veoma kvalitetnim fotografijama nekretnina kao i o potrebi da se ponuda pregleda putem mobilnog telefona i da se sve to deli putem društvenih mreža. Danas brojke i praksa govore sasvim drugačije. Broj nekretnina je na vodećem sajtu za oglašavanje nekretnina Nekretnine.rs dostigao fantastičnih 120.000, a 2010. godine bilo ih je svega 3.216. Broj oglasa povećao se, dakle, 37 puta. Oko 60 odsto poseta dolazi putem mobilnih telefona.

- Postojanje android i IOS aplikacije je nužno za lidere na tržištu. Najvažnije su dobre slike nekretnina. Korisnici najveći deo svog vremena posvete razgledanju fotografija nekretnina i one su često ključne u odluci da neko nastavi u koracima ka konačnoj kupovini. Samo putem mobilne android aplikacije za četiri meseca se pregleda preko 750.000 fotografija.

Takođe, virtuelne i 3D ture su nešto što korisnici danas obožavaju. One u značajnoj meri štede vreme i agentima i kupcima. Danas na Nekretnine.rs postoji preko 600 nekretnina za virtuelnom turom koje vredi pogledati - kažu na sajtu Nekretnine.rs.

Za devet godina postojanja ovog sajta objavljeno je preko dva miliona nekretnina na prodaju, 18 miliona korisnika je pristupalo sajtu, zabeleženo je 60 miliona poseta i 600 miliona pregledanih stranica.

- I obećavamo da tu nećemo stati. Dosadašnji uspesi su samo zalog za budućnost. Nastavićemo sa edukacijama u cilju povećanja kvaliteta prezentacija nekretnine u svakom smislu: počev od naslova, opisa do fotografije i multimedije. Pratićemo trendove u tehnološkom razvoju i implementirati ih u svakodnevni rad. Naš cilj je da pronađete svoj dom i sve za njega na Nekretnine.rs - kažu na ovom sajtu.

U prilog očekivanjima idu i podaci o korišćenju modernih tehnologija u Srbiji. U našoj zemlji oko 80 odsto građana koristi internet. Digitalne tehnologije napreduju rapidnom brzinom, pa tako u Srbiji na 100 stanovnika imamo 127 telefona.

NA SAJTU Nekretnine.rs KUPCI Se UZ pomoć miša mogu „prošetati“ponuđenim STANOVIMA, bilo ZA prodaju bilo ZA ZAKUP

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.