Kako će se menjati cena kafe

SIROVA ZRNA NIKAD JEFTINIJA U SVETU, DO SRBIJE KASNE BRODOVI

Blic - - DRUŠTVO - SUZANA LAKIĆ

Cena kafe u svetu dostigla je najnižu vrednost u poslednjih dvanaest godina. “Blic” je istraživao kako će trendovi na svetskom tržištu kafe uticati na cenu omiljenog napitka u našoj zemlji.

Kafa arabika potonula je na manje od jednog dolara po funti (0,45 kg), što je znatno niže od proizvodne cene velikih proizvođača. U Kolumbiji prosečna cena kafe iznosi oko 1,2 dolara po kilogramu, a u Salvadoru 1,5 dolara. Glavni razlozi su hiperprodukcija, složena ekonomska situacija u Brazilu, koji je dugi niz godina najveći proizvođač kafe, i deprecijacija nacionalne valute za 22 odsto od početka ove godine.

Da je situacija na tržištu kafe trenutno prilično složena potvrđuju za “Blic” u “Atlantik grupi”, koja u Srbiji godišnje plasira oko 12.000 tona kafe.

Kako ističu, količina sirove kafe je na minimumu.

- U ovom trenutku nema raspoložive kafe u Luci Kopar, odakle se snabdeva najviše proizvođača u regionu, pa je cena kafe na spotu i dalje visoka i ne prati kretanja na berzi. Zbog kašnjenja brodova iz Brazila, a usled nedostatka kapaciteta za isporuku, pržionice koje ne planiraju dugoročno, dodatno imaju veliki problem da obezbede potrebne količine kafe. Radi zaštite svog tržišta, „Atlantik grupa“je još pre osam meseci osigurala potrebne količine kafe, tako da će naše zalihe potrajati - kaže za “Blic” Andrej Bele, generalni direktor Strateškog poslovnog područja kafa “Atlantik grupe” koja u Srbiji proizvodi „grand kafu“.

Naš sagovornik istovremeno upozorava da je kurs dolara prema evru trenutno nepovoljan i da nas od nove godine prema prognozama čeka manja berba u Brazilu, što će sigurno uticati na rast cene kafe u odnosu na sadašnji minimun.

- Zbog svega ovoga, na trenutnu situaciju na globalnom tržištu kafe, ipak treba gledati kao na kratkoročno stanje jer šire okolnosti ne idu u prilog optimističnim očekivanjima koja bi se u kratkom roku mogla reflektovati i na krajnjeg potrošača - kaže Bele.

Kafa u Srbiju dolazi iz Brazila, Indije, Vijetnama, Ugande. Naši stručnjaci svake godine pre berbe obilaze plantaže u ovim zemljama i direktno sa proizvođačima na licu mesta proveravaju kvalitet roda i da li je kafa tretirana kako treba. Ispituju se uzorci na samoj plantaži, zatim se sirova kafa kontroliše pre utovara na brodove, kao i pre istovara.

- Na tržištu Srbije imamo situaciju da sa jedne strane cene sirove kafe jesu dostigle dvanaestogodišnji minimum, ali su sa druge strane akcizni nameti u ovoj godini drastično porasli. Samo uvođenje akciznih markica od prvog januara ove godine koštalo je našu kompaniju 120 miliona dinara, ali mi te troškove nismo prelili na naše potrošače. Oni taj namet nisu osetili - kažu za “Blic” u kompaniji “Strauss Adriatic” koja u Srbiji proizvodi „don kafu“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.