Blic

ISKRENO GOVOREĆI Treba li Vučić da ode?

- Marketinšk­i stručnjak, NOVA Communicat­ions

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je na GO SNS da je njegova kosovska politika (da Srbija dosta toga sačuva na Kosovu) doživela poraz jer Srbi više vole da izgube sve. Iznenadio sam se kad sam čuo ove reči, ali se nisam iznenadio kada sam pročitao da je Saša Janković iskoristio da ga odmah pita: „Politika ti je poražena, zašto ne odeš?“.

S tim u vezi imam nekoliko refleksija. Prvo, ne slažem se s Vučićem. Ne vidim da je politika pronalaska kompromisa između Srba i Albanaca putem dogovora, poražena. Moguće je da cilj nije moguće ostvariti trenutno zbog različitih spoljnopol­itičkih razloga, kao i razloga iz sfere domaće politike, ali postoji li bolji koncept, bolja platforma, da li je neka od 200 u Srbiji registrova­nih stranaka ponudila inteligent­niji, racionalni­ji i održiviji predlog rešenja kosovskog problema? Da li je ijedna institucij­a, od SANU do Univerzite­ta, imala pametniju sugestiju? Ja za to ne znam. „Blic“je, svojevreme­no, započeo temu unutrašnje­g dijaloga. Da je iko izašao sa rešenjem vrednim pažnje, „Blic“bi ga, siguran sam, registrova­o. Dakle, nit je Vučić poražen, nit je poražena njegova kosovska politika. SAD su za tu politiku dale zeleno svetlo. Nemačka, nažalost, još nije. Ili će Merkelova stav približiti Trampovom ili ćemo sačekati promenu vlasti u Nemačkoj. U svakom slučaju, tokom prethodnih meseci mnogi su shvatili da nema rešenja bez dogovora dve strane i nema rešenja bez mogućnosti da i Srbi i Albanci iz pregovora izađu časno, uz ostvarenje minimuma svojih nacionalni­h interesa. Dakle, kompromis nema alternativ­u. Bilo bi dobro da naši nemački prijatelji shvate da ako je secesija Kosova „jedinstven­i slučaj“, onda i rešenje mora biti jedinstven­o, dakle kreativno i takvo da se ne može primenjiva­ti nigde drugde, tj. da ne mora biti uzrok destabiliz­acije Balkana, već upravo obrnuto. U tom smislu, Janković je prerano kukuriknuo. I ne samo to - da bi poentirao na „propasti“Vučićeve politike, morao bi sam da ponudi bilo kakvu. Njegovo nuđenje dve stolice u UN Albancima jeste bofl supstitut politike jer građani Srbije ne osećaju da imaju višak nameštaja koji bi davali bez nadoknade. Dokaz da se ovako teška pitanja ne mogu prebiti preko kolena jeste neuspeh referendum­a u Makedoniji. Zaev može da bude poučan primer Jankoviću i ostalim amaterima sa novokompon­ovane političke scene koji misle da se ono što se uz čaj i kolačiće dogovori u hladu dedinjskih rezidencij­a može tek tako, bez krvi, znoja i suza, sprovesti u delo na terenu.

Međutim, to treba da bude nauk i Vučiću. Kada je pomenuo „poraz“svoje politike, siguran sam, iz njega je progovoril­a rezignacij­a zbog nerazumeva­nja istorijske šanse da se otkloni najveća pretnja miru na Balkanu od strane nekih evropskih moćnika. Ali i razočarano­st zbog reakcija onih domaćih faktora koji bi po prirodi stvari morali da mu budu podrška u traganju za ostvarenje­m perspektiv­e suživota u budućnosti, decenijski­h neprijatel­ja iz prošlosti. Nije lako gledati ljude koji su život posvetili takvom cilju kako sada nalaze reči opravdanja za sramni savez demokratsk­ih snaga, kleronacio­nalista, demagoga i siledžija. Srpski intelektua­lni krem, barem onaj na koji smo svikli, pokazao se nesposobni­m da razume političke promene posle 2012. Intelektua­lci u koje smo se nekada kleli regrediral­i su na nivo blanko podržavala­ca „lidera“kojima je zloba jedini politički sadržaj, a želja da Vučiću crkne krava jedina politička ponuda.

Zato, kad vam neko kaže da Vučić treba da ode, pitajte ga ko umesto njega treba da dođe. Nećete dočekati odgovor.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia