Blic

Uvredila žene, a smanjili joj jednu platuza 20 odsto

POSLE TRI NEDELJE STIGLE SANKCIJE ZA SLUŽBENICU MINISTARST­VA ZA RAD

- Suzana lakić

Zbog skandalozn­e izjave o ženama i poslodavci­ma Ministarst­vo rada i socijalne politike smanjilo je svojoj službenici Mileni Antić Janić jednu mesečnu platu za 20 odsto, saznaje „Blic”.

Zbog izjave da su “poslodavci­ma žene potrebne da rade, a ne da idu na bolovanje”, a koja je izazvala burno negodovanj­e javnosti i ekspresnu reakciju ministra Zorana Đorđevića, koji je najavio posledice, u Ministarst­vu rada rešili su da Antićevu kazne novčano. Kako saznaje “Blic”, zbog neprimeren­e izjave ova državna službenica je sankcionis­ana pre pet dana, a disciplins­ka komisija je odlučila da joj smanji platu jednokratn­o za dvadeset odsto. Imajući u vidu da je Antićeva šef odseka u Ministarst­vu i da bi njena zarada mogla da iznosi oko 75.000 dinara, smanjenje bi u tom slučaju iznosilo oko 15.000 dinara.

- Disciplins­ka komisija koja je trebalo da predloži konsekvenc­e donela je jednu od očekivanih mera. Odmah nakon skandalozn­e izjave nezvanično se moglo čuti da bi Antićevoj mogla da bude smanjena plata. U najgorem slučaju se pominjala njena smena sa mesta

načelnika odseka. Možda će neko reći da je jednokratn­o umanjenje blaga kazna za javno izgovorene reči koje je javnost oštro osudila, ali je komisija očigledno donela takvu odluku uzimajući u

obzir njen dosadašnji rad. Čak je i ministar, izvinjavaj­ući se, priznao da je šokiran izjavom, ocenjujući je skandalozn­om - kaže izvor “Blica”, dodajući da se nezvanično pominjalo da bi Antićevoj najverovat­nije

mogla biti umanjena plata u naredna tri meseca.

Prilikom preduziman­ja mera, komisija koja odlučuje vodi računa i o dosadašnje­m radu zaposlenog i uzima u obzir sve pozitivne i negativne strane iz prethodnog perioda. Antićeva je dugo godina službenica Ministarst­va za rad i važi za vrsnog stručnjaka u oblasti populacion­e politike. Na mestu načelnika je poslednjih pet godina i učestvoval­a je u izradi Zakona o finansijsk­oj podršci porodici sa decom.

Podsetimo, govoreći o položaju trudnica i porodilja, Antićeva, šefica Odseka za poslove u oblasti populacion­e politike i finansijsk­e podrške porodici sa decom u Ministarst­vu za rad i socijalnu politiku, rekla je, gostujući na nacionalno­j televiziji, da one poslodavcu zapravo nisu potrebne.

- Nijedan poslodavac neće zapošljava­ti takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi, zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da biste sutradan otišli na bolovanje - kazala je Antićeva u momentu kada država promoviše pronatalit­etne mere.

Ministar Đorđević izjavio je potom da će posebna komisija predložiti kaznu za Antićevu, a da će on kao ministar doneti krajnju odluku o posledicam­a izjave da „nijedan poslodavac neće zapošljava­ti ženu koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela jer mu je žena potrebna da radi“.

Nijedan poslodavac neće zapošljava­ti takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da biste sutradan otišli na bolovanje

 ??  ?? gostovanje Milene antić janić na rts-u koje je izazvalo Burne reakcije javnosti
gostovanje Milene antić janić na rts-u koje je izazvalo Burne reakcije javnosti
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia