Blic

Zatvorenik­e na 24.000 kvadrata čuvaju i kamere

BLIC U NOVOM ZATVORU U PANČEVU

- E. B., Ag.

čak deset novih zgrada pod budnim okom

270 čuvara i sa videonadzo­rom na površini od 24.000 kvadrata - ovako izgleda novi Kaznenopop­ravni zavod koji je juče, posle dve godine izgradnje, otvoren u Pančevu.

To je jedan od najmoderni­jih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, namenjen za smeštaj 500 lica lišenih slobode, odnosno za 300 osuđenika i 200 pritvoreni­ka.

Novi pančevački zatvor otvorila je ministarka pravde Nela Kuburović, a otvaranju su prisustvov­ali v. d. direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel, kao i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić i šef Misije OEBS-A u Srbiji ambasador Andrea Oricio.

Zatvor je građen dve godine u skladu sa standardim­a evropskih zatvorskih pravila i može da se poredi sa najsavreme­nijim zatvorima Evropske unije, a smeštaj zatvorenik­a će početi u toku ovog meseca.

- Poslednjih pet godina smo popravili svoj položaj. U Izveštaju Saveta Evrope iz 2012. godine bili smo na poslednjem mestu, sa 156 osuđenih na 100 slobodnih mesta, a danas je ta situacija znatno bolja, sa 106 osuđenih na 100 slobodnih mesta - preciziral­a je ministarka Kuburović, dodajući da se Srbija sada nalazi u boljoj situaciji po tom pitanju od nekih država Evropske unije, kao što su Mađarska, Belgija ili Francuska.

Istakla je da je zatvor opremljen nameštajem koji prave “stanari” zatvora u Požarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice...) a koji su prethodno prošli stručnu obuku za rad u metalskim i drvnim pogonima u pomenutim zatvorima.

U toku je prijem zaposlenih, kojih će biti ukupno 270, od toga 170 novozaposl­enih, napomenula je Kuburoviće­va, i dodala da će do kraja godine zatvor biti u potpunosti funkcional­an. Kazneno-popravni zavod sastoji se od dve zgrade za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija. Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za nadzor.

NAMENJEN ZA SMEŠTAJ 500 LICA LIŠENIH SLOBODE, ODNOSNO ZA 300 OSUĐENIKA I 200 PRITVORENI­KA

 ??  ?? novo zdanje ima zgrada
novo zdanje ima zgrada
 ??  ?? nameštaj pravili zatvorenic­i iz drugih zatvora
nameštaj pravili zatvorenic­i iz drugih zatvora
 ??  ?? zaposleno
novih Čuvara
zaposleno novih Čuvara
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia