Blic

Stavnici Srbije

SVETA

-

odeljenje mašte“.

Učitelj Kuveljić je autor članaka u „Prosvetnom pregledu“i stručnom časopisu „Učitelj“, a koautor je više knjiga za nastavnike.

ROBOTI U NASTAVI Katarina Veljković, profesorka informatik­e i računarstv­a u Prvoj kragujevač­koj gimnaziji pre dve godine, u konkurenci­ji 300 kandidata, izabrana je za najboljeg edukatora u Srbiji.

Pre jedne decenije uvela je Lego robota u nastavu, Draganom Kuveljićem zabavnoj školi, već u zbog čega je osvojila prvu nagradu za sadržaj na evropskom takmičenju koji je organizova­o „Majkrosoft“2007. u Parizu.

- Na početku svoje karijere učenici su mi često postavljal­i pitanja o svrsi programira­nja i programsko­g jezika koji sam im predavala. Odlučila sam se da upotrebim robota, kako bi učenici su mogli da sva svoja teorijska znanja iz programira­nja i drugih predmeta primene praktično. Rešavajući najrazliči­tije probleme i pronalazeć­i drugačija rešenja, oni postaju znalci, spremni da se upuste u koštac sa izazovima sadašnjost­i, ali i budućnosti - objašnjava profesorka.

Profesorka Katarina, kako kaže, želi i da motiviše učenike za doživotno učenje i podstiče ih da postanu glavni pokretači promena u svojoj okolini.

- Rešavajući problem slepih i slabovidih, kreirali smo specijalne naočare koristeći kretanje slepih miševa. Kroz takve proizvode kod dece razvijem etičku dimenziju i odgovornos­t za sve što rade. Kroz projekat pametna košnica, kod učenika sam razvila svest o zaštiti životne sredine priča profesorka.

Ona je član je nacionalne radne grupe za digitalno i online učenje u okviru “Otvorenog metoda koordinaci­je u obrazovanj­u” na nivou Evropske unije. Jedan je od realizator­a IKT obuke za nastavnike koja je sprovedena u okviru evropskog projekta IPA 011.

Titula najboljeg na svetu dodeljuje se u okviru projekta “National Teacher Prize”, deo projekta “Global Teacher Prize”

 ??  ?? sa učiteljom đaci ne maštaju o
tome uživaju svakog Dana na njegovim časovima
sa učiteljom đaci ne maštaju o tome uživaju svakog Dana na njegovim časovima
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia