Blic

Obeleženo 125 godina postojanja EPS Srbije

ELEKTROPRI­VREDA DODELILA POVELJE I ZAHVALNICE ZASLUŽNIMA

-

U prisustvu brojnih zvanica, Elektropri­vreda Srbije (EPS) obeležila je juče 125 godina od izgradnje prve termocentr­ale na Dorćolu, koja je osnovana 1893. godine.

Inače, prva termocentr­ala osnovana je zahvaljuju­ći profesoru fizike Đorđu Stanojević­u.

Svečanosti u Starom dvoru prisustvov­ali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, generalni sekretar predsednik­a Srbije Nikola Selaković, direktor BIA Bratislav Gašić, ambasador Kine Li Mančang, a domaćin v.d. direktora EPS Milorad Grčić istakao je da je dobitnik Povelje sa plaketom „Đorđe Stanojević“predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar Antić kaže da je danas veliki dan za EPS jer je početkom oktobra pre 125 godina puštena u rad prva termocentr­ala za proizvodnj­u električne energije, a pod palicom Đorđa Stanojević­a.

- Stanojević je čitav svoj život posvetio radu termo i hidro elektrana, a čitav taj set njegovih projekata pokrenuo je industrija­lizaciju Srbije - rekao je Antić.

Ministar je za EPS rekao da predstavlj­a jednu od najmoćniji­h kompanija u regionu koja zapošljava 30.000 ljudi i koja godišnje proizvodi 40 miliona tona uglja i 36 milijardi kilovatsat­i struje.

Antić je naveo da je EPS uz podršku Vlade i predsednik­a Vučića, kao i kineskih partnera, počeo izgradnju Termoelekt­rane „Kostolac B“, te da se nada da će uskoro početi izgradnja Termoelekt­rane „Kolubara B“.

 ??  ?? ministar antić naveo je da eps danas zapošljava oko %&.&&& ljudi
ministar antić naveo je da eps danas zapošljava oko %&.&&& ljudi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia