Blic

Opsada u Parizu, dolazi 2.000 Srba

FRANCUZI PIŠU DA će CRVENA ZVEZDA IMATI PODRŠKU NA „PARKU PRINČEVA“

- A.P.

Do sukoba može da dođe i jer je UEFA zatvorila severnu tribinu na kojoj se okupljaju najvatreni­ji fanovi Pari Sen Žermena.

Francuski mediji prenose da će Crvenu zvezdu na “Parku prinčeva” bodriti oko 2.000 navijača i pored zabrane UEFA. Pretpostav­lja se da su u pitanju simpatizer­i crvenobeli­h koji žive u Francuskoj ili okolnim državama i koji su redovnim putem nabavili ulaznice. Policija, međutim, veruje da će među njima biti i “delija” iz Srbije koji će privatnim aranžmanim­a doputovati u Pariz. Takođe, uz Beograđane bi trebalo da budu i navijači Pari Sen Žermena koji se okupljaju u grupi “Karsud”, a koju čine srpski iseljenici pretežno naklonjeni Crvenoj zvezdi. O “Karsudima” se najviše pričalo 2013. godine kada su na meču Valensija - PSŽ, odigranom na “Mestalji”, istakli parolu “Kosovo je Srbija”.

Situacija u Gradu svetlosti lako može da eskalira i zato su Parižani odlučili da maksimalno pojačaju prisustvo policije oko stadiona i na samom objektu. Umesto tri kordona od po 80 policajaca, angažovaće sedam! Problem je i što će kapacitet stadiona “Park prinčeva” sa 50.000 biti smanjen na oko 35.000, jer će biti zatvorena severna tribina na kojoj se okupljaju najvatreni­ji navijači “svetaca”. Pari Sen Žermen je, naime, još u aprilu kažnjen zbog bakljade na meču sa Real Madridom, a utakmica sa Crvenom zvezdom je prva na kojoj će odraditi suspenziju.

Manji kapacitet znači i da će domaći navijači biti preseljeni na južnu tribinu, ali će deo biti razbacan po stadionu, zajedno sa pristalica­ma Crvene zvezde, a to može da dovede do potencijal­nih sukoba. Problem je i što su navijači PSŽ-A međusobno podeljeni. Zvanično, najveća grupa je CUP (Collectif Ultras Paris) koja ima podršku kluba. Njih, međutim, tvrđe navijačko jezgro naziva izdajicama, jer su pristali da daju podršku prodaji kluba investitor­ima iz Katara. Klub im plaća putovanja i koreografi­ju, a oni, zauzvrat, ne kritikuju upravu. Zbog toga su mnoge manje grupe prestale da postoje ili su odlučile da budu u drugom planu. Jedna od takvih grupa je i “Karsud”, koja je sredinom prošle godine istupila iz CUP-A.

 ??  ?? grupa „karsud“je na meču u Valensiji Istakla poruku „kosovo je srbija“
grupa „karsud“je na meču u Valensiji Istakla poruku „kosovo je srbija“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia