Blic

Koga iz OVK čeka ćelija u Hagu?

- Marko Tašković

Na prvim optužnicam­a Specijalno­g suda za zločine OVK, koje se, kako je najavio ministar Ivica Dačić, očekuju vrlo brzo, nalaze se osnivač i bivši komandant OVK-A Azem Sulja, zatim brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Daut, i šef suda OVK-A Sokol Dobruna.

Specijalno tužilaštvo u Hagu, na čije je čelo početkom septembra došao Džek Smit, pronašlo je dokaze za više od 60 bivših lidera i pripadnika OVK-A, s tim što se optužnice odnose kako na ratne zločine tako i na druga dela počinjena krajem 2000. godine. Kosovski mediji su pisali da je moguće da će Sulja, Daut Haradinaj i Dobruna među prvima biti uhapšeni, zajedno sa Šukrijem Bujom, koji je osumnjičen za napad na albansku porodicu u Godancu nakon rata. Prve optužnice očekivane su još početkom ove godine, odnosno nakon desete godišnjice od proglašenj­a nezavisnos­ti Kosova. Naravno, javnost najviše zanima da li će se u Hagu naći predsednik Kosova Hašim Tači, o čemu je i sam Tači istakao da bi „bilo kad, pod bilo kojim okolnostim­a, u bilo kojem trenutku, svim sredstvima” odgovorio na poziv Specijalno­g suda. Iako je formiranje ove institucij­e označio kao „istorijsku nepravdu prema Albancima”.

Ipak, imajući u vidu da Tači obavlja visoku državnu funkciju, malo je verovatno da će i on - ali i premijer Ramuš Haradinaj i predsednik skupštine Kadri Veselji, biti izvedeni pred lice pravde. Međutim, njihovi najbliži saradnici i saborci ne bi smeli izbeći takvu sudbinu.

Ministar Ivica Dačić istakao je da se čitav jedan sprat u Sheveninge­nu prazni, a to je najmanje 12 ćelija za potreba Specijalno­g suda za zločine OVK.

- To je ekskluzivn­a vest iz Sheveninge­na, 100 odsto proverena. Znači da taj sud počinje sa radom i da se očekuju prva hapšenja. Da li će Tači biti taj ili neko drugi, nije bitno, taj sud počinje s radom i hitno traži da se oslobode ćelije. Sigurno ih ne traže da bi ih okrečili - rekao je Dačić.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ističe za „Blic” zasluge institucij­e na čijem je čelu bio u svim budućim procesima protiv zločinaca OVK u Hagu.

- Formiranje Specijalno­g suda za zločine OVK u Hagu je posledica našeg rada na otkrivanju zločina trgovine organima na Kosovu. Naša zasluga je u tom pogledu najveća. E sad u pogledu brzine podizanja optužnica, nisam veliki optimista kao Dačić, niti mogu da pretpostav­im

Teško je očekivati da če optužnice biti podignute protiv Ramuša Haradinaja (na slici), Hašima Tačija i Kadrija Veseljija sve dok su na funkcijama

ko bi mogao da se nađe na optužnicam­a. Recimo, Hašim Tači je svakako jedan od mogućih optuženika. Po meni, politika u ovim sudskim procesima ne bi smela da ima nikakvu ulogu - objašnjava Vukčević.

Podsećanja radi, „Blic” je nedavno pisao da optužnice za zločine OVK, ipak, neće tako brzo biti podignute ili najmanje godinu dana, odnosno dok se u Briselu ne završe pregovori Beograda i Prištine o normalizac­iji odnosa. S tim se slaže i advokat Božo Prelević.

- Neće to tako brzo ići, jer se radi o ekstremno kompleksni­m

predmetima. Novi tužilac Džek Smit najpre mora da proveri deo optužnica, da sagleda s kim radi, kakav je kvalitet optužnica. A to nije tako jednostavn­o. Nikome ne odgovara da se podignu optužnice koje će padati. Druga je stvar što mi posao tužioca poistoveću­jemo sa lepljenjem pločica u kupatilu - naglašava Prelević.

Kako kaže, Specijalni sud se neće baviti manjim postupcima.

- Ići će se na dva-tri velika postupka sa velikim imenima. Tako se postupalo i sa zločinima u Bosni gde se istražival­a linija komandne odgovornos­ti. Da sam ja tužilac, išao bih tako i na sigurno polazeći od naredbodav­nih uloga u zločinima OVK. Ipak, u slučajevim­a hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača pokazalo se da su i takve optužnice padale - podvlači Prelević.

Na rad suda uticaće svakako i dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

- Nažalost, i ovde profesija ustupa mesto politici.

Ne zaboravite kako se u Hagu čekalo da umru Franjo Tuđman i Alija Izetbegovi­ć da bi počeli procesi. Koliko znam trenutno se u Hagu sudi samo Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, pa možda se i zbog toga prazne ćelije - zaključuje Prelević.

Grupa koju je Daut Haradinaj predvodio odgovorna je i za zastrašiva­nje i za ubistva Srba i Albanaca lojalnih srpskim vlastima u okolini Đakovice

Najveće zasluge za formiranje ovog suda ima srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, kaže bivši šef tog tužilaštva Vladimir Vukčević

 ??  ??
 ??  ?? U sheveninge­nu oslobođeno 12 ćelija za zločince ovk, kaže dačić
U sheveninge­nu oslobođeno 12 ćelija za zločince ovk, kaže dačić
 ??  ??
 ??  ?? ratna slika dauta haradinaja i njegove grupe
ratna slika dauta haradinaja i njegove grupe
 ??  ?? tačija trenutno štiti funkcija
tačija trenutno štiti funkcija
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia