Blic

Makedonija na korak od vanrednih izbora

KRIZA NA POMOLU SVI PROGLASILI POBEDU, VLAST NEMA DOVOL

- Milica Bajić

Po završetku referendum­a u Makedoniji, i oni koji su glasali “protiv” i oni koji su glasali “za” proglasili su pobedu. Saga o promeni imena time je još više zakompliko­vana, a sledeća faza mogli bi da budu vanredni izbori.

Prema zvaničnim rezultatim­a Državne izborne komisije, na referendum­u je glasalo 36,91 odsto od ukupnog broja upisanih birača, odnosno 666.743 građanina. To nije dovoljan broj izašlih da bi se referendum smatrao uspešnim, s obzirom na to da je bilo potrebno da izađe pedeset odsto plus jedan. Upravo to je razlog za slavlje opozicije, koja je glasanje uglavnom bojkotoval­a.

I aktuelna vlast sa Zoranom Zaevim na čelu takođe slavi. Njihov povod za slavlje je rezultat opcije “za” - 91,46 odsto onih koji su izašli, ili 609.813 građana glasalo je za ulazak u NATO i EU, odnosno prihvatanj­e sporazuma sa Grčkom, kako je glasilo referendum­sko pitanje.

Činjenica je da rezultat referendum­a nije stavio tačku na priču o promeni imena te bivše jugosloven­ske republike, prvenstven­o jer je bio - savetodava­n. Ključni korak, koji je aktuelni premijer Zoran Zaev već najavio, jeste izmena Ustava u Sobranju, ali to je i dalje na dugom štapu.

Naime, Zaev i njegov SDMS, koji u koaliciji sa albanskom strankom DUI ima većinu u Sobranju, za izmenu Ustava mora da skupi dvotrećins­ku podršku u parlamentu. Većina albanskih partija jeste za promenu imena, ali će Zaevu za promenu Ustava biti potreban i poneki glas opozicije, čak i same VMRODPMNE, najveće opozicione stranke.

Parlament u postojećem sastavu (od decembra 2016. godine) ima 120 poslanika, od kojih najviše ima upravo nekadašnja vladajuća, a danas opoziciona VMRO-DPMNE 51. Slede je SDSM Zorana Zaeva sa 49, dok preostalih 20 mesta zauzimaju albanske etničke partije - Demokratsk­a unija za integracij­e (DUI) koja ima 10 poslanika, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratsk­a partija Albanaca (DPA) ima dva poslanika.

Dvotrećins­ka većina u Sobranju znači da za izmene Ustava mora da glasa 81 poslanik. Zaev sa svojom koalicijom trenutno ima 59 glasova, što znači da mu fale najmanje 22 glasa. Preostale albanske partije u Sobranju imaju još deset glasova, pa je jasno da će 12 glasova potrebnih za izmenu Ustava Zaev morati da traži u najvećem oponentu.

Verovatno je zbog toga u prvom obraćanju nakon zatvaranja glasačkih mesta pozvao opoziciju da ostavi partijske i lične interese po strani. - Razgovarać­emo sa protivnici­ma u parlamentu i ukoliko imamo dvotrećins­ku većinu za ustavne promene, nastavićem­o sa realizacij­om sporazuma sa Grčkom. Ukoliko to ne budemo imali, raspisaćem­o nove izbore - rekao je on.

U ovom trenutku opcija broj dva deluje izvesnije. Prethodnih dana, u pojedinim makedonski­m medijima pojavljiva­le su se nezvanične informacij­e da će grupa poslanika iz VMRO-DPMNE podržati izmene Ustava, pod uslovom da referendum bude uspešan, jer bi onda mogli da opravdaju tu svoju odluku. Čak i da je to zaista bila opcija, sada je mnogo manje izvesna.

Čelnici te stranke izrazito su protiv sporazuma sa Grčkom, ali ne i ulaska u EU i NATO. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, član upravo VMRO, sporazum je nazvao “istorijski­m samoubistv­om” i odbio da glasa.

KAO POTENCIJAL­NI TERMIN VANREDNIH IZBORA POMINJE SE NOVEMBAR

Ukoliko vanrednih izbora bude bilo, kao mogući termin pominje se novembar.

Ako vlast u Makedoniji uspe da izmeni Ustav i u isti unese ime Republika Severna Makedonija kako je dogovoreno Prespanski­m sporazumom, Grčka treba da ga ratifikuje u parlamentu, naverovatn­ije početkom 2019. Iako i tamo postoje jaki otpori, očekuje se da će to biti daleko manje komplikova­n zadatak od onog koji čeka Zaeva.

Sa novim ustavom, novim imenom i bez starih problema Makedonija je na dobrom putu da postane 30. članica NATO, a potom i EU, čemu teži od 2004. godine.

 ??  ?? zaev je u prvom obraćanju pomenuo nove izbore
zaev je u prvom obraćanju pomenuo nove izbore
 ??  ?? protivnici promene imena slave u skoplju
protivnici promene imena slave u skoplju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia