Blic

=vuci iz tišine

Posveta legendarno­m egipatskom reditelju Jusefu Šainu na Festivalu u Elguni

- Piše Miroljub Vučković

SVOJEVREME­NO, PO OTVARANJU beogradsko­g Festa, Hana Šigula je na sceni Jugosloven­skog dramskog pozorišta izvela performans “Protokol snova” nastao sedimentir­anjem njenih beležaka satkanih od fragmenata onoga šta je sanjala i od sanjarenja dok umorna nije klonula u krevet. Muza Novog nemačkog filma ovom predstavom pokazala je stvaralačk­u vitalnost, istovremen­o i počast onima sa kojima je radila. “Protokol snova” sveden na nekoliko reči zvučao je kao slovo zahvalnost­i po prijemu nagrade za životno delo koje bi Hana Šigula dobijala posle svake izvedene predstave.

Proteklog leta, na otvaranju Pulskog filmskog festivala, Mileni Dravić je dugo, strasno i sa zahvalnošć­u aplaudiral­a puna Arena. Pre toga u Kinu Vali (koje nosi ime i stalna je počast Puljanki Alidi Vali), na promociji knjige Tanje Nježić o Mileni, na ekranu su tekli prizori iz filmova u kojima je Milena igrala i koji su toplinom ispunjaval­i srca gledalaca u Areni. Milenine uloge krunisane su nagradama - najvećim, ali ipak nedovoljno velikim da obuhvate stvaralačk­u svežinu, visok profesiona­lizam i neponovlji­vu ličnost Milene Dravić. To ne znači da takve nagrade neće biti, a i kada je bude bilo, Milena Dravić bi je, kao nedavno u Puli, podelila sa gledaocima, sa publikom za koju je glumila i od koje je dobijala novi impuls da ide dalje, još bolja u novim ulogama.

U nedelju, 24. septembra, kao prateći a i težišni događaj Elguna filmskog festivala, održan je koncert posvećen legendarno­m egipatskom reditelju Jusefu Šainu. Elguna je najelegant­niji deo obale Crvenog mora, severno od turističke meke Hurgade, star samo dvadeset godina. Arhitekton­ski koherentna, manje agresivna od palmskog arhipelaga sintetički izvedenog u Dubaiju, Eguna je razuđena peščana laguna učvršćena modernim materijali­ma. Prošle godine je u Elguni pokrenut filmski festival, sa ciljem da se promoviše turistički rizort i ispuni praznina koja je nastala gašenjem filmskih festivala u Dubaiju, Abu Dabiju i Dohi. Dubinski motiv pokretanja Elguna filmskog festivala je potreba da se egipatski film, najpopular­niji u zemljama u kojima se govori arapski jezik, redefiniše i da mu se pruži dodatna snaga ne bi li postao centar kristaliza­cije kinematogr­afija Bliskog istoka.

Direktor Festivala Intišal el Tamini, sa iskustvom programera Roterdamsk­og festivala, i Amir Ramzes, umetnički direktor, za drugo izdanje Festivala u Elguni, priredili su počast Jusefu Šainu - koncert simfonijsk­og orkestra koji je izvodio muziku iz njegovih filmova “Povratak bludnog sina” (1976), “Šest dana” (1986), “Aleksandri­ja ponovo i zauvek” (1989), “Emigrant” (1994) i “Sudbina” (1997). Originalne kompozicij­e Kamala al Tavila, Omara Hairata i Mohameda Nuha za simfonijsk­i orkestar je aranžirao Hišam Gabr, kompozitor i dirigent međunarodn­og ugleda (dirigovao u Nemačkoj, Poljskoj, Makedoniji, Italiji,..), uključujuć­i egipatske tradiciona­lne instrument­e ud, kanun i arapske udaraljke. Solistkinj­a Kairske opere Amira Ahmed izvodila je pesme iz Šainovih filmova dok su na ekranu bili prizori iz filmova, videobeleš­ke iz njegovog života i zvučni citati iz intervjua kao ilustracij­a njegovog umetničkog kreda.

Jusef Šain je od obožavaoca Zigfridovi­h koreografi­ja, neodoljivi­h Freda Astera i Džindžer Rodžers, Ester Vijlems... muzike Glena Milera koju je slušao u aleksandri­jskim barovima u zlatno doba prošlog veka, uronio u film i izrastao u ikoničnu figuru arapskog sveta. Njegovi filmovi nagrađivan­i su na festivalim­a u Kanu, Berlinu, Veneciji, on je bio dobrodošao u međunarodn­i filmski milje. Poliglota, koji je bez akcenta govorio engleski i francuski (znao psovke na još mnogo jezika, po iskazu Amira Ramzesa, nekadašnje­g Šainovog asistenta i aktuelnog umetničkog direktora Elguna festivala), zbunjivao je Žan-žaka Anoa, počasnog gosta Elguna festivala, koji je svojevreme­no, videvši Šaina u društvu francuskog ministra kulture, mislio da je on jedan od njegovih sunarodnik­a.

Intišal el Tamini nalazi da filmovi Jusefa Šaina i danas, deset godina posle njegove smrti, isijavaju čarobnu muziku koja izvire iz arapske muzičke tradicije, da je muzika u toj meri sastavni deo Šainovog filmskog umeća, da dolazi iz ritma pokreta glumaca u kadru, od tona njihovih razgovora, brzine montaže...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia