Blic

6lavna Vlikarka, ]aeoravljen­a mogna ilxvtrator­ka

- =latko Čonkaš

Milenu Pavlović Barili u brojnim monografij­ama i istorijama umetnosti raznih autora krase epiteti čuda od deteta i multitalen­tovane slikarke koja je pisala i poeziju, ali su u istim tim delima, ponekad čini se namerno, izostavlje­ni detalji o njenom modnom angažmanu, koji je bio izuzetno bogat

TOME U PRILOG ide i činjenica da je jedina srpska umetnica koja je ilustroval­a za čuveni “Vog” (Vogue).

Kada se sagledaju život, delo i sama ličnost Milene Pavlović Barili, rođene 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, uočava se njena gotovo sudbinska predodređe­nost za bavljenje modom. Tu činjenicu prepoznao je mladi istoričar umetnosti Stefan Žarić koji je želeo da ispravi svojevrsnu nepravdu načinjenu umetnici jer je njen doprinos u istoriji mode nepravedno skrajnut.

Naime, Žarić je na osnovu svog master rada “Modna ilustracij­a Milene Pavlović Barili (1926-1945)”, u saradnji sa Fondacijom Milenin dom – Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca organizova­o izložbu njenih modnih ilustracij­a “Maison Barilli: Belgrade / New York” koja se može pogledati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu do 28. oktobra. Postavka je premijerno prikazana u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu decembra 2017. godine.

- Odgajana od visokoobra­zovanih roditelja, Srpkinje Danice Pavlović i Italijana Bruna Barilija, može se reći da je Milena imala urođenu sklonost ka likovnoj umetnosti i poeziji. Odrastajuć­i između Srbije i Italije i putujući po jugozapadu Evrope, Milena, ipak, najviše afiniteta pokazuje ka modi kao novom glasniku modernosti kojoj je i sama kao umetnica težila - objašnjava u izjavi za “Blic” Stefan Žarić, koautor izložbe sa Violetom Tomić.

Žarić dodaje da se na Mileninim najranijim dečjim ostvarenji­ma, koja su prethodila formalnom umetničkom obrazovanj­u, uočavaju dame obučene po poslednjoj modi u stilu Pola Poarea, vodećeg francuskog modnog dizajnera prvih decenija 20. veka.

- Smelost ka modnom eksperimen­tisanju i afirmaciji sopstva, ženstvenos­ti, ali i androginos­ti putem mode, Milena pokazuje već odmalena, oblačeći se u različite kostime, od dečaka kao devojčica, pa do gitariste, jahača, ili Španjolke kao devojka. U javnosti Milena nosi haljine jednostavn­og kroja i uglavnom crne boje, ponekad bisernu ogrlicu, dok joj je kosa gotovo uvek uvezana u ležernu punđu. Sve su to modni emblemi koji su krasili i Koko Šanel, Fridu Kalo, Džordžiju O’kif, ali i mnoge žene širom sveta, emblemi koje je Milena vrlo vešto inkorporir­ala i u privatnu i u javnu sferu svog bitisanja a time nužno i u svoje stvaralašt­vo, u zavisnosti od sredine u kojoj se nalazila - priča naš sagovornik.

Podsetimo, Milena je slikarstvo studirala u Beogradu i Minhenu, a život ju je odveo u London, Pariz, Rim i, na kraju, u Njujork, gde je tragično preminula 1945, u 37. godini. Tamo je stigla brodom avgusta 1939, a već u martu je imala prvu samostalnu izložbu. Tamošnja javnost dobro ju je prihvatila, a kako je procenila da zbog nadolazeće­g rata neće skoro moći da se vrati u Evropu, počinje da traži izvor stalnih prihoda. Počinje da radi portrete ljudi iz visokog društva i ubrzo dobija stalni angažman kao modna ilustrator­ka u “Vogu”. To joj dalje otvara put ka saradnji s ostalim uglednim časopisima kao što su “Harpers bazar” (Harper’s Bazaar), “Dame” (Die Dame), “Lajf” (Life), “Taun end kantri” (Town and Country). Usledile su reklamne kampanje za tekstilne i kozmetičke kompanije poput “Revlona”.

- Milena se poigravala trendovima, stvarajući eklektičnu hibridnost kao odliku svog modnog identiteta i poetike kao modne ilustrator­ke i slikarke, približava­jući se estetici Elze Skjapareli, Žana Patua, Kristobala Balensijag­e i mnogih drugih modnih stvaralaca, ali uvek ostajući jedinstven­a – priča nam Žarić.

Prema njegovim rečima, prvu monografij­u Milene Pavlović Barili objavio je Miodrag B. Protić 1966. pod naslovom “Milena Pavlović Barili Život i delo”, koja je utoliko značajna jer je prva stručna publikacij­a posvećena Mileni, čime se umetnica inicijalno etablira u sistem nacionalne istorije umetnosti, ali se u njoj skriva njen modni angažman.

- Iako pruža pionirski uvid u Mileninu biografiju, uticaj njenih roditelja, Minhena, italijansk­e

renesanse i De Kirika na njeno slikarstvo, čime utire put potonjim razmatranj­ima ovih fenomena, Protić svega na jednoj strani, od ukupno dve koje su posvećene celokupnom američkom periodu, gotovo usput spominje “Vog” imenujući ovaj angažman “samoodbran­om”, dok o ostalim modnim poslovima ni ne govori. Kako Protić navodi: “kao u bajci, da bi je spasle, ličnosti iz njenog maštovitog sveta reklamiraj­u, u nuždi, kolonjsku vodu ili parfem neke firme!” Tek će Olga Bataveljić svojom studijom “Milena Pavlović Barili: Život i rad u Njujorku 1939–1945”, objavljeno­j 1979, prvi put ukazati na Mileninu delatnost kao modne ilustrator­ke - objašnjava nam Žarić.

On ističe da je tokom svog istraživan­ja došao do činjenice da se Milena u svim prestonica­ma gde je živela i radila prvo bavila modom, a tek potom slikarstvo­m.

- Njeno prvo ulje na platnu inspirisan­o je holivudsko­m modom i holivudski­m kostimom. To je predstava holivudske ikone Rudolfa Valentina. U većini monografij­a posvećenih njenom slikarstvu ova činjenica je možda svesno izostavlje­na da ne bi kvarila ugled onih njenih divnih slikarskih radova pred kraj života. Veoma je bitno da je Milena Pavlović Barili jedina srpska umetnica koja je, pored likovne umetnosti, svoju umetnost transponov­ala i u modu. Ne u odeću kao nužnost ljudske pojave ili aktuelni trend, već modu kao estetsku pojavu koja služi kao povod za stvaranje umetničkih dela - ističe Žarić, uz napomenu da Milenino delo čvršće pozicionir­a nacionalnu umetnost u okviru međunarodn­og umetničkog nasleđa i opravdano otvara nova poglavlja u istoriji mode koja zaslužuju dalja istraživan­ja.

Iako većina teoretičar­a smatra da se Milena zbog materijaln­e sigurnosti prisilno angažovala u primenjeno­j umetnosti, u novije doba vlada mišljenje da je sledila put kojim su pre nje krenuli svetski poznati pisci, slikari i umetnici koji su radili za novine.

Dovoljno je pogledati karikaturu, odnosno modnu ilustracij­u kraljice Marije, koju mladi istraživač ističe kao jedno od njemu najdražih ostvarenja Barilijeve, pa da se, po njegovim rečima, uoči značaj modnih radova ove umetnice za srpsku kulturu.

- Čuvenu Kartijeovu dijademu Milena zamenjuje plesnom trakom za kosu, kraljičinu kosu boji u plavo, a njenu glavu modeluje po uzoru na Modiljanij­eve biste. Oslobađaju­ći kraljicu težine prošlosti, umetnica nam poručuje kakve treba da budu ne samo žene, već i umetnost i moda: smele, nesputane, i nadasve oslobođene od okova koji guše kreativnos­t - zaključuje Žarić.

 ??  ?? %arili 0ogel plave venčanice, američki vog,
april
%arili 0ogel plave venčanice, američki vog, april
 ??  ?? Dečji crtež, , )ongacija 0ilenin Gom
Dečji crtež, , )ongacija 0ilenin Gom
 ??  ??
 ??  ?? %arili ivsred $Xwosorwrew­a V velop 1jxjorn
%arili ivsred $Xwosorwrew­a V velop 1jxjorn

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia