Blic

Gračanica i Mitrovica na meti ISIS, napad planirali na Vidovdan

ALARMANTNI DETALJI OTUŽNICE PROTIV TERORISTA NA KOSOVU

- TANJUG

Pravoslavn­a crkva u Kosovskoj Mitrovici i objekti u Gračanici trebalo je da budu meta napada kosovskih saveznika ISIS koji su optuženi za planiranje teroristič­kih napada 2016. godine, pišu kosovski mediji.

Kako piše prištinski portal Kalzo, a prenosi Radio-televizija Srbije, istraga kosovskog tužilaštva protiv šestočlane grupe džihadista, uhapšene zbog pripreme napada na Izraelce, Srbe i Kfor, pokazala je da su optuženi pokušali da nabave eksploziv i bojne otrove u Albaniji, kao i da su planirali da izazovu haos na Kosovu, poput onog koji se dogodio tokom martovskog nasilja 2004. Optužnica protiv ove grupe predata je kosovskom pravosuđu prošle sedmice i u njoj se navodi kako su optuženi pokušali da organizuju i izvedu teroristič­ke napade na Kosovu.

Jedan od optuženih Bujar Behrami u iskazu policiji je otkrio detalje vezane za planiranje napada, regrutacij­u bombaša, kao i načine na koji su pripadnici ove grupe pokušali da nabave oružje, eksplozive i bojne otrove. Osim Bujara Behramija, za terorizam su optuženi i Resim Kastrati, Gramos Šabani, Albert Ademaj, Leutrim Musliju i Edona Haliti. Bujari je, prema optužnici, pokušao da formira grupu „Pomagači Islamske države u zemlji orlova“, koja bi delovala na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji. Planirali su i da napadnu dva ugostitelj­ska objekta u Gračanici, kao i pravoslavn­u crkvu u Kosovskoj Mitrovici. Suštinski, operacija džihadista počela je u jesen 2016. kada je Behrami stupio u vezu sa Ridvanom Akifijem koji mu je rekao da počne da planira napad na Izraelce tokom utakmice koju je fudbalska reprezenta­cija te države igrala u Albaniji.

Pošto je taj plan propao, grupa džihadista odlučila je da pronađe nove mete, zbog čega je stupila u kontakt sa oficirom albanske vojske od koga su pokušali da nabave eksploziv i bojne otrove. Grupa je izgubila i kontakt sa ključnim ljudima u ISIS (vidi okvir), pa je komunikaci­ja nastavljen­a sa osobama koje su u optužnici označene kao A1 i A2.

- Moja ideja bila je da napadnemo pravoslavn­e objekte u vreme njihovih verskih praznika. Na Guglu i Vikipediji istraživao sam gde se crkve nalaze, koji su snažni otrovi i eksplozivi. A3 je otišao u Albaniju da nabavi bojne otrove i eksploziv navodi se u Behramijev­oj izjavi.

U sledećem koraku, džihadisti su imali problem jer nisu uspeli da pronađu ljude zaintereso­vane da budu bombaši-samoubice pa je plan napada na srpske verske objekte sa Božića pomeren za Uskrs, god su kao mete označeni Gračanica, Kosovska Mitrovica, Peć i Prizren. Na kraju, grupa džihadista odustala je od napada na Uskrs pa je ceo plan pomeren za Vidovdan.

9.000 evra teroristi su dobili za napad

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia