Blic

Ostavka u pravom trenutku

- nataša ivanovski

Niki Hejli, ambasadork­a SAD u Ujedinjeni­m nacijama, iznenadila je Vašington odlukom da napušta mesto u UN, a ubrzo su počeli da se navode mogući razlozi njene ostavke.

Predsednik SAD Donald Tramp prihvatio je ostavku ambasadork­e, koja će napustiti tu funkciju na kraju ove godine, i najavio da će u narednim nedeljama odlučiti ko će biti njena zamena.

Ambasadork­a SAD u UN nedavno se suočila sa pritužbama o etici zbog prihvatanj­a privatnih putovanja luksuznim avionima između Južne Karoline i Vašingtona. Pitanje neadekvatn­e upotrebe privatnih letelica dovelo je do ostavke sekretara za zdravstvo i ljudske službe Toma Prajsa. Organizaci­ja „Građani za odgovornos­t i etiku“u Vašingtonu podnela je žalbu protiv Hejlijeve, u kojoj stoji da je ambasadork­a SAD prihvatila privatne letove luksuznim avionima od tri različita biznismena iz svoje matične države, Južne Karoline.

Organizaci­ja je saopštila da su letovi vredni oko 24.000 dolara i da treba da ih istraži generalni inspektor Stejt department­a.

Pored pritužba o korišćenju privatnih aviona, za mogući odlazak Niki Hejli spominju se još tri teorije. Nije tajna da savetnik za nacionalnu bezbednost i državni sekretar Džon Bolton i Majk Pompeo predstavlj­aju tvrdu struju po pitanju spoljne politike. Iako je Hejlijeva bila veoma čvrsta u UN i u Trampovoj administra­ciji, ona je navodno bila glas koji je zahtevao više umerenosti. Bila je zvezda prve godine Trampove administra­cije, ali se ponekad suočavala sa njim, između ostalog, i zbog Rusije. Sa Boltonom i Pompeom u Trampovom kabinetu Hejlijeva je možda videla „znakove“i odlučila je da napusti administra­ciju pre nego što bude „izgurana“, piše Si-en-en.

Kao drugi razlog za odlazak sa mesta ambasadora SAD u UN spominju se finansijsk­i razlozi. Pre nego što je izabrana za guvernera 2010. godine, Hejlijeva je provela i šest godina u Predstavni­čkom domu SAD, što su poslovi koji nisu preterano unosni. Zbog jednog deteta koje je na koledžu i drugog koje će uskoro krenuti Hejlijeva je mogla biti podstaknut­a platama od sedam cifara u privatnom sektoru.

Kao treći razlog ostavke mogla bi da bude kandidatur­a za predsednik­a SAD, ali ne kako se mislilo 2020, već 2024. godine.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia