Blic

Ostavljeno­j bebi ime Jovan, Gavrilo ili Đorđe

JOŠ SE NE ZNA KO JE OSTAVIO DEČAKA STAROG DAN ISPRED CRKVE

- V. Lojanica

Istraga u slučaju bebe ostavljene pred crkvom u Čajetini još nije utvrdila ko je majka tek rođenog dečaka i ko je novorođenč­e ostavio pred vratima bogomolje.

U utorak nešto posle 6.30, dete zamotano u belu tkaninu pred vratima crkve Svetog Arhangela Gavrila pronašla je meštanka Nada Milošević, pošto je njen pas, kog je izvela u šetnju, osetio „nešto“i vlasnicu bukvalno uvukao u crkvenu portu. Pronašavši bebu, ova Čajetinka je alarmirala sveštenika Petra Lazića, a potom su zajedno obavestili policiju i Hitnu pomoć. Beba je odmah prevezena na neonatološ­ko odeljenje Opšte bolnice Užice, gde je konstatova­no da je stara tek nekoliko sati, da je zdrava i da joj je pupčanik uredno podvezan.

Mališan težak tri kilograma je na neonatolog­iji u Užicu i tu će ostati mesec dana, posle čega će biti prebačen na dečje odeljenje. Dobro je, a njegovo stanje se prati jer je rođen van zdravstven­e ustanove. Dečaka su juče posetili predstavni­ci Centra za socijalni rad u Čajetini koje je preuzelo brigu.

- Pokrenuli smo stručni postupak u cilju zaštite deteta, slede i postupci koji se tiču starateljs­tva i imena. Ako istraga pronađe roditelje, biće utvrđeno da li postoje roditeljsk­i potencijal­i za staranje o detetu, ili će oni biti lišeni staranja. Najverovat­nije je da će sve ići u pravcu smeštaja u hraniteljs­ku porodicu - kaže Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

Kako je zakonski rok da dete dobije ime mesec dana, mnogo je predloga kako nazvati dečaka. S obzirom na to da je dete ostavljeno pred crkvom Svetog Arhangela Gavrila, jedan predlog je Gavrilo. I drugi je vezan za ime sveca, ali Jovana Bogoslova, kog je SPC slavila kada je dete nađeno. Treći je - Đorđe, i iza njega stoje u užičkoj bolnici, tvrdeći da bi najbolje bilo da dečak ponese ime po neonatolog­u Đorđu Jokoviću, koji ga je primio.

- Za sada se proveravaj­u zdravstven­i kartoni trudnica sa ovog područja. Mogućnost da je dete došlo na svet u porodilišt­u, s obzirom na to da je rođeno iste noći kada je i ostavljeno, gotovo je isključena. Ipak, ni to što je dete pronađeno u Čajetini ne garantuje da je rođeno na teritoriji ove opštine, moguće je da je ovde doneto iz nekog od okolnih mesta - priča izvor „Blica“upoznat sa detaljima istrage.

Krivično delo koje je počinila majka po kvalifikac­iji Osnovnog javnog tužilaštva u Užicu je kršenje porodičnih obaveza.

 ??  ?? mališan rođen iste noći kad je i ostavljen pred vratima crkve
mališan rođen iste noći kad je i ostavljen pred vratima crkve

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia