Blic

Evropski šampion Partizanov grom

KO JE ALEKSEJ NIKOLIĆ, TVORAC POBEDE CRNO-BELIH NAD RUSKIM ZENITOM Slovenački reprezenta­tivac postao je novi ljubimac “grobara” posle prve pobede u Evrokupu.

- Vladan tegeltija

Rade Zagorac i Džok Lendejl sa po 16 koševa su bili najefikasn­iji akteri Partizanov­e pobede nad Zenitom (89:82), ali je cela dvorana ustala krajem trećeg perioda da pozdravi Alekseja Nikolića koji je dobio zasluženi predah. Slovenački košarkaš je bio vođa velikog brejka koji je crno-bele od minus osam doveo do plus osam protiv velikog ruskog kluba u drugom kolu Evrokupa. Nikolić je za borbenost dobio ovacije svih frakcija u “Pioniru” i preko noći je postao novi ljubimac navijača.

- Atmosfera na tribinama je stvarno bila super. Fantastiča­n je osećaj igrati u “Pioniru” sa kvalitetni­m timom kao što je Zenit. Pamtim kad sam na TV-U gledao Partizan i kako sam želeo da zaigram u ovakvom anbijentu. Jako mi je drago što se to sada i dešava. Nekada sam i ja bio na tribinama, a sada sam dole, na parketu. Priznajem da sam malo i nostalgiča­n za tim vremenima kada sam bio jedan od navijača, ali sada je predivno biti košarkaš Partizana i igrati za sve njih - rekao je za “Blic” Aleksej Nikolić, koji je protiv Zenita odigrao najbolji meč u crno-belom dresu.

U trećoj četvrtini ste odigrali fantastičn­u odbranu, u poslednjoj prodirali, pogodili ključnu trojku u finišu...

- Neću da izdvajam svoju trojku, jer svako je uradio nešto što je preokrenul­o rezultat. Recimo, Bandžina ukradena lopta, koševi Zagorca, ili Gagić koji je možda imao lošu utakmicu, ali je ubacivao kada je bilo najvažnije. Takođe, odbrana je proradila u pravom trenutku. Vidite, timski smo dobili ovaj duel i ovako bi trebalo da se ponašamo i na narednim mečevima, da igramo sa istim pristupom i energijom.

Pokazali ste da se ne plašite duela sa iskusnijim i mnogo više plaćenim košarkašim­a Zenita koji su, utisak je, upisali pobedu i pre nego što su došli u Beograd?

- Uvek kada izađem na teren hoću da budem taj koji diktira tempo, kako u napadu, tako i u odbrani. Kad god sam u igri dajem maksimum. Želim da doprinesem energijom timu, ali i sebi. To nam je bilo potrebno u drugom poluvremen­u da se dignemo, na kraju smo izvukli pobedu u jako bitnoj utakmici. Ne možemo sada da kažem koja je akcija bila važnija od koje. Sve su bile podjednako važne! I u odbrani i u napadu - zaključio je Nikolić koji je za 20 minuta postigao 11 poena, uz samo jedan promašaj iz igre.

Aleksej Nikolić je poreklom Srbin, a rođen je u Postojni gde je njegov otac David, koji je takođe bio košarkaš, igrao za lokalni klub. Izdanak je škole sarajevski­h Sparsa, a od

2015. do

2018. je bio član Bamberga. Četiri godine stariji brat Mitja je košarkaš Olimpije. Najveći uspeh Nikolića je zlatna medalja sa slovenačko­m reprezenta­cijom na Evrobasket­u 2017.

 ??  ?? MEČ TREĆEG KOLA EVROKUPA PARTIZAN IGRA 17. OKTOBRA U VALENSIJI (20.45 ČASOVA) aleksej nikolić, košarkaš partizana
MEČ TREĆEG KOLA EVROKUPA PARTIZAN IGRA 17. OKTOBRA U VALENSIJI (20.45 ČASOVA) aleksej nikolić, košarkaš partizana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia