Blic

Đorđević namešta SOS telefon?

UMESTO JAVNE NABAVKE, MINISTARST­VO TREĆI PUT RASPISALO KONKURS

- D. Luković

Umesto da omogući hitno uvođenje nacionalno­g SOS telefona za žene žrtve porodičnog nasilja tako da zaštiti žrtve, Ministarst­vo za rad i socijalna pitanja Aleksandra Đorđevića uporno radi suprotno.

To pojedine NVO navodi na sumnju da Đorđević pokušava da dodeli ovaj posao nekoj unapred planiranoj organizaci­ji.

SOS telefon, osmišljen kao prvi nacionalni koji će raditi 24 časa dnevno cele godine, i koji bi trebalo da bude prva utešna adresa najranjivi­jim kategorija­ma društva, trebalo je da počne sa radom u januaru. U proteklih devet meseci, konkursi su već dva puta obarani, zbog toga što su propisani tako da krše osnovne evropske konvencije.

Sumnju da Đorđevićev­o ministarst­vo već ima na umu kome će dodeliti SOS telefon navodi činjenica da nije raspisana javna nabavka, što propisi nalažu, već konkurs. To je urađeno na osnovu zaključka koji je usvojila Vlada, upravo na predlog Ministarst­va rada. Time se Vlada stavila direktno iznad Skupštine Srbije i Zakona o socijalnoj zaštiti.

- Sumnjamo da je raspisan konkurs jer je njime lakše nameću uslovi, tako da se određenoj organizaci­ji omogući ovaj posao. Konkurs je labavija forma, omogućava veću manipulaci­ju uslovima. Član 64. Zakona o socijalnoj zaštiti kaže da to mora da bude uređeno preko javne nabavke, ali je, ipak, raspisan konkurs i to uz aminovanje Vlade. To ne bi trebalo da prođe bez brzog reagovanja drugih nadležnih institucij­a, trebalo bi ovim da se pozabave DRI i Uprava za javne nabavke - upozorava Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Krajem septembra konkurs je raspisan i treći put i to opet sa ozbiljnim propustom - SOS telefon ne garantuje anonimnost.

- Plan je da se razgovori žena snimaju, što je u suprotnost­i sa standardim­a Saveta Evrope, Konvencijo­m o ljudskim pravima i standardim­a usluga za SOS telefone. Zamislite ženu koja je pretrpela porodične nasilje, ohrabri se da pozove SOS telefon i vi joj onda kažete: „Znate, ovaj razgovor se snima“. Nije teško zaključiti šta će dalje biti. Takođe, na osnovu konkursa se vidi da se podaci šalju odmah Ministarst­vu, koje ih zatim prosleđuje Centru za socijalni rad. Problemati­čno je i to što se trećoj strani omogućava pristup bazi podataka, pitanje je ko će biti treća strana i šta će biti s tim podacima kojima se svuda u svetu pažljivo raspolaže - kaže Macanović.

Konkurs, dodaje ona, predviđa da projekat traje godinu dana, što je takođe mimo praksi zemalja u okruženju.

- Država, recimo, za ovaj projekat nabavlja opremu od 100.000 evra. Pitanje je i kome će posle toga pripasti ta prema? Šta kad prođe tih godinu dana, da li će biti da je država baš toj nekoj organizaci­ji kupila tu opremu? I hoće li posle ta organizaci­ja biti u prednosti nad ostalima. Slovenija je, recimo, uvela da projekat traje tri do pet godina - napominje Macanović.

Pokušali smo, vođeni ovim informacij­ama, da dobijemo komentar i Đorđevićev­og ministarst­va, ali do zaključenj­a ovog broja nismo dobili odgovore na pitanja poslata pre tri dana. Trenutno 26 organizaci­ja pruža ovakve usluge, ali ne rade 24 časa zbog troškova finansiran­ja. Tako ni vojvođansk­i SOS telefon, koji pokriva teritoriju Vojvodine, ali ga okreću i žene koje žive van pokrajine.

 ??  ?? vlada se saglasila sa konkursom: problem je i to što je predviđeno da se razgovori sa žrtvama snimaju, što je suprotno standardim­a saveta evrope
vlada se saglasila sa konkursom: problem je i to što je predviđeno da se razgovori sa žrtvama snimaju, što je suprotno standardim­a saveta evrope

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia