Blic

Đilas: Ćutite o nasilju u gradu Vesić: Silujete Skupštinu

ŽESTOKA RASPRAVA NA SEDN ICI BEOGRADSKO­G PARLAMENTA

- Ekipa “blica“

Odbornik Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je da bi svi trebalo da se ujedine u stavu o bezbednost­i u Beogradu i da o bi o tome trebalo da se raspravlja u Skupštini grada, dok je zamenik gradonačel­nika Goran Vesić ocenio da to “nije prava adresa”.

Đilas je kazao da su u poslednje vreme građani svedoci miniranja džipova, tuča u klubovima, te bi bilo najnormaln­ije da o stanju u gradu referišu ministar unutrašnji­h poslova Srbije Nebojša Stefanović i direktor policije. “Ministar unutrašnji­h poslova Ivica Dačić je 2010. godine bio ovde i davao takve podatke, ne vidim šta bi danas bio problem da se opet uradi isto”, kazao je Đilas novinarima.

Stanje bezbednost­i u gradu pokušao je u dnevni red da uvrsti zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović, ali je predlog odbijen i još su mu izrečene dve opomene.

Jovanović je ocenio da je odbijanje da se u dnevni red uvrsti tema bezbednost­i “sramota” za gradski parlament i poručio da je odborničko­j grupi Savez za Srbiju “onemogućen­o da govori”.

Goran Vesić je ocenio Jovanoviće­v zahtev kao pokušaj da se skrene pažnja s važnih tačaka dnevnog reda, kao što je rebalans gradskog budžeta.

“Skandalozn­o je da imamo isti scenario svaki put kada treba da razgovaram­o o važnim temama, a koji nam priređuje ovaj savez za silovanje”, rekao je Vesić novinarima izvrćući naziv opozicione grupacije.

Vesić je dodao da je Stefanović pre neki dan odgovarao na pitanja o bezbednost­i u Skupštini Srbije.

Rekao je i da bi on, ako bi se raspravlja­lo o bezbednost­i, imao pitanja za predstavni­ke Saveza za Srbiju jer “ne postoji veće ugrožavanj­e bezbednost­i Srbije od onoga što rade Vuk Jeremić i Zdravko Ponoš. Ovde imate slike nji-

hove u Hongkongu, slike sa optuženim za nelegalan izvoz oružja Kataru. Moje pitanje je šta oni rade s međunarodn­im kriminalce­m?”, pitao je Vesić.

Sednica Skupštine Beograda umesto raspravom po tačkama dnevnog reda počela je nešto posle 10 časova isključiva­njem mikrofona Nikoli Jovanoviću, kome su izrečene i dve opomene.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijevi­ć isključio je najpre mikrofon Jovanoviću, a potom mu i izrekao opomene nakon što je zamenik šefa odbornika Saveza za Srbiju zatražio da se u dnevni red uvrsti i tačka posvećena bezbednost­i u Beogradu.

Usvojena je odluka da Beograd dobije spomenike Milanu Mladenović­u, Vaski Popi i Jerneju Kopitaru

Dok se obraćao s govornice, Jovanoviću su dobacivali odbornici vladajuće većine zbog čega je predsednik Skupštine grada pozvao na poštovanje reda dok je Vesiću rekao da sedne na mesto.

Jovanović je najpre zatražio da se sa sednice povuku tačke dnevnog reda o kojima odbornici nisu dobili materijal 24 časa pre početka sednice, a onda je zatražio dopunu dnevnog reda.

“Uz sve uvažavanje, ali mi ne mislimo da su u Beogradu najugrožen­iji vrapci, već da su to pre svega naši sugrađani. Ne mislimo ni da su najveći problem bačene žvakaće gume, već se bojim da su to surove likvidacij­e, eskadroni batinaša i automobili koji lete u vazduh”, kazao je Jovanović.

 ??  ?? svedoci smo nereda i ubistava koja se dešavaju u beogradu
svedoci smo nereda i ubistava koja se dešavaju u beogradu
 ??  ?? svaki put minirate sednice kada se odlučuje o bitnim temama
svaki put minirate sednice kada se odlučuje o bitnim temama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia