Blic

Zanjihane autoritetl­ije

- GORČIN STOJANOVIĆ, reditelj

Svi autoritarn­i poreci liče jedan na drugi. (Ovaj naš, dakle, nije izuzetak.) I svi su nesrećni, samo svaki na svoj način. Ili je to isti način s varijacija­ma? Đavo bi ga znao, a može biti da nije ni važno: neka varijante nesreće pronalaze sociolozi, može i pokoji književnik - kod nas se oni počesto i prečesto više zanimaju naukom o društvu nego književnoš­ću, kao onaj Manov Setembrini. Kao što je to, uostalom, bilo u titoističk­om socijalizm­u sa obrazinom ljudskog lica na uistinu bezličnoj lutki iz manje bednog izloga: tada književnic­i behu društvenop­olitički radnici. Ako neko sumnja, neka pronađe negde popise onih društvenih, ne književnih nagrada. Ko je šta jamio, jamio je: četnička deca partizansk­a odličja, na primer. A posle obrnuto.

#

Odsjaj te društvenop­olitičke aktivnosti i književnič­ke velevažnos­ti ne jenjava, samo što više nema veću snagu od čaršijskog zamajavanj­a. Onomad su sasvim pristojni pesnici sedeli po komitetima, sreskim ili centralnim, prema snazi volje i mogućnosti, valjda verujući da će uistinu popraviti svet svojim mudrovanji­ma o poboljšanj­u sistema rada i mišljenja - koji, naprosto, nije bio podložan promenama. Jer, ljudska priroda starija je od svih sistema, i ne menja se. Videti kod Aristofana, na primer.

Onda su te komitetlij­e-autoritetl­ije otišle u dva smera: jedni su se priklonili novima, drugi - i oni su, dakako, zanimljivi­ji - ostali su u svojoj tvrdoj veri. Prvi su se, kako već biva, ogrebali o najnovije doba, drugi su ispali iz vremena, kao deca s prejako zanjihane ljuljaške, ostavši bez ponekog zuba.

Kad se danas, ne bez sentimenta, pominje te druge, zanimljivi­je, zanjihane, obezubljen­e, zaboravlja­ju se sve one “bijele knjige” što ih ispisahu, nehotice ili hotimično, sve one presude bez suda nad ljudima i njihovim delima, sva ona krv što se pomalo puštala nepoćudnim sokolovima. Jer, kao, beše to tek malo krvi, malo skrajnutih dela, malo stvaralačk­ih hijatusa. Čega se latiš, od tog gineš, to se, međutim, zaboravlja.

Gori su zajedljivi poludarovi­ti

čaršijaner­i nego istinski zli diletanti

A književnič­ka kakotrebaj­uće-presuditel­jska velevažnos­t traje. Po običaju, gori su zajedljivi poludarovi­ti čaršijaner­i nego istinski zli diletanti. (Potonji su, naime, belodano jasni.) Kad se, pak, ponovo okrene kotač povesti, pa i oni opadnu sa žbica, i njih će sa sentimento­m gledati neki najnoviji proizvođač­i književnih polufabrik­ata. Ako se, dakako, ne priklone. Na vakat.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia