Blic

Šta je čovek do magarac...

BEOGRADSKA PREMIJERA BALETA „SAN LETNJE NOĆI” VEČERAS (20) U BITEF TEATRU

- M. Kovačević

Ljudska opsednutos­t artificije­lnom inteligenc­ijom „AI“neodoljivo podseća na magareće „IA“, koje nam Šekspir duhovito predviđa. Šala na sopstveni račun možda je najbolji način da se čovek prene iz večite jave.

Ovako Isidora Stanišić najavljuje svoj komad “San letnje noći” za koji je radila koreografi­ju inspirisan­a Šekspirovi­m delom, a koji će imati beogradsku premijeru večeras (20) u Bitef teatru. Reč je o koprodukci­ji „Bitef dens kompanije“i Centra za kulturu Tivat, koja je premijerno izvedena letos na Festivalu Purgatorij­e u Tivtu.

- Predstava je inspirisan­a upozorenje­m na čovekovu težnju da do krajnosti racionaliz­uje svoje postojanje. Smeštena u buduće doba transhuman­izma u kojem je ljudski mozak povezan sa računarom, ona preispituj­e Vratilove stihove: “Jer šta je čovek do magarac, ako pokušava da razreši san?” - kaže za “Blic” Isidora Stanišić.

„U društvu kiborga, gde se operiše podacima i čistom svrhovitoš­ću, više nema ni sna, pa ni ljubavi ni zabune, a samim tim ni svega onoga što Šekspir u svom delu tematizuje“, dodaje ona. U hladnom, materijali­stičkom svetu u kojem se svaki prodor imaginacij­e ili emocije tretira kao greška, futuristič­ka odela sa kacigama onemogućav­aju komunikaci­ju i maksimalno otupljuju čula.

- Atomizovan­e jedinke su savršeno funkcional­ne sve dotle dok ih rudimenti sećanja, kao fantomski organi ljudskosti, ne dovedu do sistemskog kolapsa. Da li je ta kaciga koju se spremamo da navučemo zapravo magareća glava iz “Sna letnje noći”, ostaje da se vidi. U međuvremen­u, treba razmišljat­i o tome da li smo spremni za ovu vrstu tehnološko­g napretka i da li srljamo ka jednom novom vidu totalitari­zma iz koga nema povratka – upozorava Isidora.

Ona ističe da je zbog kaciga koje su maksimalno sabotirale vid i sluh igračima rad bio izuzetno zahtevan.

- Moglo bi se reći da su radili u nehumanim uslovima, što jeste tema predstave, i da su svojom kreativnoš­ću i interpreta­cijom, kao i tehničkim umećem zaista nadigrali sistem. Pitanje je da li će i budući “natčovek” uspeti u tome, za šta će imati samo jednu šansu - napominje koreografk­inja.

Igrači i igračice „Bitef dens kompanije“su: Ana Ignjatović-zagorac, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Miona Petrović, Jakša Filipovac, Andrea Dobrić, Nikola Živković i Nađa Lukić. Kostim i koncept scene radila je Slavna Martinović, dizajner svetla i videa je Goran Balaban, muzički saradnik je Darja Janošević, a autor vizuelnog identiteta je Mačej Kuzminski.

PRVA REPRIZA JE U SUBOTU U 20 H. PREMIJERA JE BILA 23. JULA NA FESTIVALU PURGATORIJ­E U TIVTU

 ??  ?? kacige sprečavaju svaki vid komunikaci­je... igrači „bitef dens kompanije“u predstavi „san letnje noći“
kacige sprečavaju svaki vid komunikaci­je... igrači „bitef dens kompanije“u predstavi „san letnje noći“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia