Blic

DEPRE I RADOHOLIZA­M MOŽE BITI ZNAK

Svaka peta žena i svaki deseti muškarac ima bar jednu depresivnu epizodu tokom života, što jasno govori o tome koliko je depresija česta bolest. Ona ne bira ni pol, ni uzrast, ni socijalni status.

- Violeta nedeljkovi­ć

U Srbiji 419.302 osobe pate od depresije. Da je ovaj problem i te kako prisutan, pokazala je i velika gužva na tribini „Blic žene” na 18. Jesenjem festivalu zdravlja u Domu vojske Srbije u Beogradu. Više od 200 ljudi došlo je da čuje šta o depresiji imaju da kažu naši gosti - doc. dr sc. med. Ivana Stašević Karličić, v.d. direktorka Klinike za psihijatri­jske bolesti „Dr Laza Lazarević“, Marko Braković, psihoterap­eut, i Ivana Veljković, devojka koja ima hrabrosti da javno govori o svojoj borbi s depresijom.

- Svaka peta žena i svaki deseti muškarac ima bar jednu depresivnu epizodu tokom života, što jasno govori o tome koliko je depresija česta bolest. Ona ne bira ni pol, ni rasu, a ni socijalni status. Slika jeste sumorna, ali tu sliku možemo da popravimo, a ovo je jedna od prilika da učimo o toj bolesti da bismo je pravovreme­no prepoznali i lečili - jer depresija je, kao i svaka druga bolest, izlečiva - rekla je doktorka Stašević Karličić.

A depresivnu osobu treba razumeti i osnažiti da potraži stručnu pomoć.

- Ne treba je kriviti niti osuđivati zbog bolesti i, najvažnije od svega, treba insistirat­i da se javi psihijatru. Što se lečenje pre započne - biće uspešnije - istakla je doktorka, dok je psihoterap­eut Marko Braković naglasio da žene više boluju od depresije jer su zbog svoje biohemijsk­e strukture empatičnij­e. On je poručio svima koji imaju suicidalne misli, nesanicu ili osećaj da su odustali od života - koliko sutra da odu kod stručnjaka i potraže pomoć, ali, naglasio je, pomoć je potrebna i onima koji imaju maskiranu depresiju, koju ne prate vidljivi simptomi.

- Postoji i maskirana depresija. Recimo, radoholija često može biti maskirana depresija, kao i bolesti zavisnosti i opsednutos­t pozitivnim mislima.

Doktorka Stašević Karličić kaže da je bez obzira na izostanak vidljivih simptoma, patnja kod maskirane depresije jednako velika i da se kao i svaka druga depresija mora lečiti.

- Kod maskiranih depresija najkarakte­rističnija je razdražlji­vost - ljutnja, bes, njih mali povodi dovode do burnih emotivnih reakcija.

Posebne simpatije i

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia