Blic

Kod zubara zbog bora, a ne zbog zuba

- B. S.

700.000 Srba nema nijedan svoj zub u vilici

U savremenom društvu lepota je postala imperativ. Lice bez bora, pune usne i bujan dekolte priželjkuj­e većina dama, pa se zbog toga neretko odlučuju na estetske zahvate. Ali to nije novina, već činjenica da se danas u Srbiji sve više stomatolog­a obučava za estetsku medicinu. Razlog je taj što stomatološ­ke ordinacije posećuju dame sa željom da ispeglaju bore ili povećaju usne, iako ponekad nemaju sve zube.

– Naša ordinacija je prvenstven­o stomatološ­ka, tako da retko ko dolazi ili zove zbog estetskih zahvata, iako i to radimo. To nam je dodatna usluga, ali želim da istaknem da filere rade doktori medicine, to jest osobe kvalifikov­ane za taj posao – kaže Marina Cvetić, stomatolog u beogradsko­j ordinaciji „Cvetić dent“.

Pacijenti koji u stomatološ­ke ordinacije dolaze isključivo zbog estetskih zahvata uglavnom već imaju problema s oralnim zdravljem. Iako imaju pokvarene zube, radije se odlučuju da ispeglaju bore nego da njih zaleče. Zdravlje zuba u tom trenutku im je sekundarno jer im je važnija fasada i to kako izgledaju.

– U našoj ordinaciji jedna koleginica radi estetske zahvate, kao što su povećanje usana i jagodica i popunjavan­je bora na čelu i vratu hijalurons­kim filerima. Ali ja u stomatolog­iji radim 37 godina i nama pacijenti i dalje primarno dolaze zbog problema sa zubima – ističe Gradimir Živadinovi­ć, stomatolog.

15-40 evra košta plomba

200-300 evra koštaju fileri

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia