Blic

TROFEJNI STRUČNJAK PARTIZANA ČETVRTI SELEKTOR CRNE GORE Tumba prvi naš trener na klupi „sokolova“

- V. Ivanović

Duel fudbalskih reprezenta­cija Crne Gore i Srbije podigao je pola nekadašnje državne zajednice na noge.

Neće to samo biti bitka za bodove, već zapravo više od igre. Prvi put u istoriji sastaće se dve države, nekada bratske republike.

Da je živ, imao bi Njegoš dve, tri da kaže. Ranije se znalo, kada kažeš Srbija, misliš Crna Gora, i obratno. Neka čudna i nesrećna vremena promenila su nepisana pravila i aršine, pa se sada “sokolovi” i “orlovi” gledaju preko mušice, one fudbalske naravno.

Ali utakmica ova dva tima ima zacelo dublju i neverovatn­u pozadinu, i to na klupama! Prosto se ne zna odakle poći. Gledajući patriotski, krenućemo u rezime od našeg nacionalno­g tima. Nasuprot Crnoj Gori, kao selektor Srbije naći će se Crnogorac! Otac Mladena Krstajić (Crnogorci bi rekli to se jedino važi) je sa podnožja Durmitora, iz Drobnjaka - plemena jaka. Krstajići su listom iz prelepog Žabljaka i njegove okoline, što strateg “orlova” ne samo da ne krije, već se time ponosi. A ko je pomoćnik Krstajića? Pa, legendarni centarfor Crvene zvezde Zoran Filipović. File je, gle čuda, takođe iz Crne Gore, iz Bjelopavli­ća. Tačnije iz sela Kosić kraj Danilovgra­da. Filipović je, inače, stric našeg barda glumišta Voje Brajovića. Da, stric, iako je četiri godine mlađi, iako se drugačije preziva. Toj neobičnoj situaciji može zahvaliti đedu Vulu Filipoviću, koji je Vojinog oca upisao u školu kao Brajovića, kako bi se bolje raspoznava­li u zemljišnim i matičnim knjigama. Čekajte, a ko beše prvi selektor Crne Gore od njenog osamostalj­enja? Pa, upravo Krstajićev asistent Zoran Filipović, od 2007. do 2009. godine.

Sa druge strane, Crnogorce predvodi Srbin. I to prvi put. O trofejnom Ljubiši Tumbaković­u i njegovoj trenerskoj karijeri izlišno je trošiti reči. Pre Tumbaković­a, čiji je otac rođen u Kosovskoj Mitrovici, „sokolove“su sa klupe vodili pomenuti Filipović, kao i Hrvat Zlatko Kranjčar i Crnogorac Branko Brnović. I Tumbin asistent je Srbin. Aleksandar R. Janković, po rođenju Pančevac, nekadašnji pomoćni trener u Radu, Crvenoj zvezdi, Liteksu, Vojvodini, OFK Beogradu... Interesant­no, Janković je doktor nauka u oblasti fizičke kulture i docent na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerzite­ta u Beogradu.

Kada bi se zagrebalo još dublje, ovoj zanimljivo­j priči sigurno ne bi bilo kraja.

Doskora je pomoćnik Tumbaković­u bio Zoran - Bata Mirković

 ??  ?? ljubiša tumbaković
ljubiša tumbaković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia