Blic

Preletači protiv preletača

- ALEKSANDAR LATAS, novinar

Kada u istu rečenicu stanu ime Maje Gojković i borba protiv preletača, ogromnoj većini nas pre će pasti na pamet da je u pitanju dobar vic nego očekivanje da će “institucij­a” preletača u srpskoj politici biti ukinuta. I u tome je problem njene odluke da krene u “borbu” protiv političkih preletača.

Trgovanje mandatima u Srbiji je toliko zaživelo među političari­ma i mirno prihvaćeno u narodu da bi uskoro kao običaj ovih prostora moglo ući u đačke udžbenike. Znaju se tačno i tarife, koliko odbornički mandat u kojoj opštini staje novca, kvadrata i radnih mesta, koliko onaj pokrajinsk­i ili san svakog Srbina, mandat narodnog poslanika. Što opet svedoči koliko naša demokratij­a nije ni propuzala, kamoli prohodala.

#

Preletači su dokaz da naša demokratij­a nije ni propuzala, kamoli prohodala

Trgovina mandatima tako je postala jedna od unosnijih ekonomskih grana kojoj zakon ne može (ili neće) zasad ništa. A poslednjih godina izgleda ni moral.

Jer, kako objasniti da se u momentu konačnih partijskih kriza identiteta, kad se više ne zna koja stanka zastupa koju ideologiju, naprotiv, karikiraju­ći Heraklita, “zdesna su levo, a sleva desno”, baš Maja Gojković odluči da nas reši bede?!

Naša predsednic­a parlamenta je ujedno i političark­a koja je na vrhu liste po broju promenjeni­h političkih boja i ideologija, a i trenutno dolazi iz partije koja je nastala na pregalačko­m radu velikog broja preletača. Zbog toga svaka reč koju ona izgovori protiv ove nedemokrat­ske pojave, nekako odmah prelazi u stilske figure, od ironije do sarkazma.

Biće ipak da je cilj ućutkivanj­e. Ako poslanik koji preleti u drugu partiju po novoj inicijativ­i predsednic­e parlamenta ne bude mogao da preleti i u taj poslanički klub, ostaće samostalan. A oni ne učestvuju u diskusijam­a jer za njih nema vremena, dok je drugi problem što neće moći da osnuju svoj poslanički klub, te tako dođu do mikrofona.

Pa opet, zar nije legitimno promeniti politiku (dobro, ne osam puta kao poslanica Nada Kostić) i gde bismo mi danas bili i u koje saveze ulazili da Maja i njene partijske kolege nisu okrenule ćurak?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia