Blic

„Malčanskom berberinu“preti „Marijin zakon“

-

Branko Janačković, Biljana vučković

Jovanović se nakon hapšenja sumnjiči za više krivičnih dela proganjanj­a, ali i za iskorišćav­anja računarske mreže ili komunikaci­je drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnom licu, što je krivično delo koje učinioce kojima se dokaže krivica dovodi pod udar Zakona o posebnim merama za sprečavanj­e vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, u javnosti poznatog kao “Marijin zakon”.

Zbog izopačene manije da pre silovanja šiša devojčice Jovanović je dobio nadimak “Malčanski berberin”. Na slobodi se našao u januaru ove godine posle 12 godina na robiji, jer je jednu devojčicu silovao a drugu pokušao da siluje prethodno ih ošišavši. Zlodela je počinio na uslovnoj slobodi posle 9,5 godina u zatvoru zbog silovanja i prevare. Uprkos ovakvoj jezivoj kriminalno­j prošlosti, Jovanović se nije našao u Registru pedofila niti je na njega primenjen “Marijin zakon”, samo zbog činjenice da je zakon donet 2015. godine pa je nemoguće primeniti ga retroaktiv­no. No, ako mu sada bude dokazana krivica za pomenuto krivično delo, na njega će moći da se primene odredbe „Marijinog zakona“. To znači da će se njegovo ime naći u Registru pedofila uz sve lične podatke, podatke o osudama i DNK profil, a moći da se primene i posebne mere koje važe i do 20 godina posle izdržane kazne. A to u praksi znači: obavezno javljanje policiji, zabrana posećivanj­a mesta na kojima se okupljaju deca, obavezno posećivanj­e profesiona­lnih savetovali­šta i ustanova, obavezno obaveštava­nje o promeni prebivališ­ta, boravišta ili radnog mesta…

Komentariš­ući činjenicu da se Jovanoviću na teret stavlja i iskorišćav­anje računarske mreže ili komunikaci­je drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnom licu, Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, kaže za „Blic“da je zadovoljan jer je to poruka za sve građane Srbije da se možemo osloniti i na policiju.

- Ali, to je poruka i za sve one koji imaju nameru da počine takve zločine da shvate da mogu da završe u zatvoru, što se do sada nije desilo i to je za mene jedno veliko ohrabrenje. Zahvalan sam Odeljenju za visokotehn­ološki kriminal što su vrlo ekspresno reagovali i što su ga uhapsili, jer, ponoviću, u slučaju Jovanovića nije pitanje samo da li će počiniti novo krivično delo, već kada će ga počiniti - kaže Jurić koji je prvi ukazao na ponašanje „Malčanskog berberina“pošto mu se javio veliki broj zabrinutih roditelja.

Jovanoviću je u Višem sudu određen pritvor do 30 dana.

JOVANOVIĆ JE PRE SILOVANJA ŠIŠAO DEVOJČICE I SAM SUDIJI PRIZNAO DA GA JE TO SEKSUALNO UZBUĐIVALO

 ??  ?? ovo Je ninoslav Jovanović koji Je odmah nakon izlaska iz zatvora počeo preko društvenih mreža da traži nove žrtve
ovo Je ninoslav Jovanović koji Je odmah nakon izlaska iz zatvora počeo preko društvenih mreža da traži nove žrtve
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia