Blic

LAUŠEVIĆ JE ODIGRAO ULOGU SA PUNO STRASTI

GORAN ŠUŠLJIK, GLUMAC I PRODUCENT SERIJE „KORENI“, OTKRIVA:

- F. Jovanović

Dramska serija „Koreni“počeće se emitovanje­m 21. oktobra na RTS-U, a cela ekipa je ponosna na rad na ovom projektu i jedva čekaju reakciju publike.

“Koreni” su nastali prema istoimenom romanu Dobrice Ćosića, scenario je napisao Đorđe Milosavlje­vić, a seriju režirao Ivan Živković.

- Ja sam naručio scenario. Ovo je druga saradnja sa Đorđem Milosavlje­vićem nakon uspeh sa serijom “Čizmaši”. Ovo nije samo odgovornos­t, da važno litereraln­o delo naše književnos­ti pretvorite u nešto što je TV medij, već je s druge strane privilegov­an posao i uživanje posvetiti se ovom veoma važnom delu. To je priča o porodici. Od porodice sve kreće, što jesu problemi i život svih nas. Mi smo ga pričali iz ovog sadašnjeg trenutka. Neverovatn­o ali istinito, sve što su bili bolovi, nadanja, lomovi jedne porodice s kraja 19. veka, postoji i sada, te je delo čitano sada na jedan drugi, snažniji način - kaže za “Blic” Goran Šušljik, glumac i producent serije.

Prema njegovim rečima, drago mu je što glavnu ulogu Aćima Katića glumi Žarko Laušević.

- Mogu da kažem da sam fasciniran i presrećan što je deo ovog projekta, što je on doneo. On je odigrao Aćima Katića uzbudljivo, precizno, sa mnogo strasti i pameti kaže Šušljik i dodaje:

- Srećan sam što sam upoznao Žarka. On je, kao i mnogim kolegama moje generacije, bio na neki način uzor. Ono što je on odigrao, veliki opus u pozorištu, nešto za čim smo mi trebali da se upoznamo i naučimo od njega.

Radnja romana i serije odigrava se u imaginarno­m selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić i njihovih sluga. U mnoštvu motiva i tema posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično poreklo i problem identiteta, održavanje kultova srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do narodnog i porodičnog raskola i iskorišćav­anje srpskog seljaštva za niske političke pobune, oblikovanj­e srpskih intelektua­laca školovanih u inostranst­vu, patrijarha­lna despotija kao kult, uloga i položaj žene u porodici i

mnogi drugi.

Srećan sam što sam upoznao Žarka. On je, kao i mnogim kolegama moje generacije, bio na neki način uzor, kaže Šušljik

 ??  ?? radnja romana i serije odigrava se u imaginarno­m selu prerovo
radnja romana i serije odigrava se u imaginarno­m selu prerovo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia