Blic

Pre 10 godina Nikolić napustio radikale

-

Tomislav Nikolić je pre deset godina podneo ostavku na funkciju u SRS i time otvorio prostor za stvaranje SNS koja je poslednjih šest godina stožer vlasti.

Nikolić se na takav potez odlučio pošto nije hteo da posluša direktivu poslaničko­g kluba radikala u Skupštini, koji je predvodio, da se ne glasa za ratifikaci­ju Sporazuma o stabilizac­iji i pridruživa­nju između Srbije i Evropske unije. “Na stranačkim organima je bilo dogovoreno da poslanici SRS glasaju za SSP ukoliko Vlada usvoji amandman radikala na predlog Zakona o ratifikaci­ji tog sporazuma. Taj stav sam neprekidno iznosio za govornicom i uspeo sam da se izborim da Vlada prihvati amandman. U četvrtak sam dao obećanje da će radikali glasati za SSP. Uveče sam, međutim, dobio nalog da ne glasaju za, što je bila potpuna promena politike - rekao je tada Nikolić.

Nikolić je 7. septembra naveo da neće vratiti mandat i da će ostati poslanik, a dan kasnije je oformio svoj poslanički klub. Za njim su krenuli tadašnji potpredsed­nik Skupštine Božidar Delić, Gojko Radić, Mileta Poskurica, Dobrislav Prelić, Oto Kiš Marton, Predrag Mijatović, Jorgovanka Tabaković, Mićo Rogović, Vučeta Tošković i Zoran Babić.

Lider SRS Vojislav Šešelj, koji se tada nalazio u Hagu, ovlašćenja je prebacio na Dragana Todorovića, a pokušaji SRS da se Nikoliću i njegovim sledbenici­ma oduzmu mandati su pali u vodu pošto je Nikolić naveo da je “izgubio blanko ostavke“, koje su potpisali svi poslanici SRS.

Nedelju dana kasnije Nikolić je objavio da napušta SRS i da pokreće svoju političku opciju, a 14. septembra je objavio da je tadašnji generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić takođe napustio matičnu stranku.

FORMALNI RAZLOG ZA RAZLAZ BILO JE NESLAGANJE SA ŠEŠELJEM U VEZI SA GLASANJEM ZA SSP

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia