Blic

„Učestalost raka“

- Nastavak u sutrašnjem broju: “Pravi uzroci raka”

(...) Od raka je 2012. obolelo oko 14,1 milion, a umrlo je 8,2 miliona ljudi. Jedna od najsnažnij­ih odrednica rizika obolevanja je uzrast – rak je prevashodn­o bolest starijih ljudi. (...)

U najranijem uzrastu dečaci su minimalno ugroženiji, ali odmah potom verovatnoć­a obolevanja od raka prelazi na stranu devojčica. Žene češće dobijaju rak do početka šeste decenije života (do navršenih 50 godina), a onda ih pretiču muškarci. Objašnjenj­e se krije u različitoj uzrasnoj raspodeli najčešćih tumora: rak dojke i grlića materice javljaju se relativno rano u životu, a rak prostate i pluća pogađaju muškarce kasnije.

(...)

Četvrtina svih novonastal­ih malignih tumora u svetu lokalizova­na je u plućima ili dojci (24,9%). Svaki deseti tumor pogađa debelo crevo, svaki trinaesti prostatu, svaki petnaesti želudac, a svaki osamnaesti jetru. Nešto su ređe zastupljen­i rak grlića materice, jednjaka i mokraćne bešike.

(...)

Među muškarcima u svetu skoro trećina (31,6%) svih oblika raka javlja se u dva organa, plućima i prostati. Dodaju li se tome debelo crevo i želudac, polovina malignih tumora muškaraca (50,2%) svoj početak ima u samo četiri organa. Svaki trinaesti kancer ishodi iz jetre, a zatim slede manje učestali tumori.

U ženskoj populaciji dominira rak dojke sa četvrtinom (25,1%) učešća u strukturi malignoma. Sa još tri lokalizaci­je, u debelom crevu, plućima i grliću materice, pređena je polovina (51,0%) svih oblika kancera koji pogađaju žene u svetu. Svaki dvadeseti maligni tumor žena začinje se u želucu. Isto važi i za tumor tela materice. (...) Kako u svetu, tako i u Evropi, vodeću pojedinačn­u dijagnozu, kao uzrok smrti, predstavlj­a ishemijska bolest srca, tj. nedovoljan dotok kiseonika u srčani mišić usled ateroskler­oze krvnih sudova. U oba područja drugo mesto suvereno zauzima šlog. Dok su u svetu na trećem mestu infekcije donjih disajnih puteva (mahom upale pluća), one su u Evropi na šestom mestu. Umesto njih, ostarelu evropsku populaciju pogađaju demencije, koje su u svetu na sedmom mestu. Na kraju liste izmenili su redosled hronična opstruktiv­na bolest pluća (hronični bronhitis, astma) i rak pluća. Dakle, ne samo u Evropi, već i globalno jedna vrsta raka je pri vrhu dijagnoza koje dovode do smrti.

(...)

Najsvežije podatke o umiranju u Srbiji pruža Republički zavod za statistiku. Problemi sa tim izvorom su višestruki. Prvo, zajedno se prikazuju i maligni i benigni tumori (to je, doduše, najmanja smetnja, jer su, za razliku od statistike obolevanja, u statistici smrtnosti razlike minimalne). Drugo, stope nisu standardiz­ovane po uzrastu. Treće, podaci se prikazuju samo zbirno, a ne i po vrstama tumora.

(...)

Dolazimo do zaključka da je, za razliku od obolevanja, umiranje od raka u Srbiji za oba pola bliže prikazanim maksimalni­m nego minimalnim vrednostim­a. Pored Mađara, više stope umiranja od muškaraca Srbije imaju Letonci, Hrvati, Estonci, Slovaci, Litvanci, Slovenci i Poljaci, svi sa stopama preko 400 na 100.000. Srbija je, dakle, na devetom mestu, a iza nje je još 27 zemalja. Građanke Srbije zaostaju za Mađaricama, ali i za državljank­ama Danske, Irske, Hrvatske, Slovačke, Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i Holandije. One zauzimaju osmo od 36 mesta. Muškarce žrtve raka u centralnoj Srbiji najčešće odnese rak pluća. On čini skoro trećinu svih smrti od malignih tumora. Oko 2,6 i 4,3 puta je manji rizik da ovdašnji muškarci umru od raka debelog creva i prostate. Za ostalih sedam malignoma stope su jednocifre­ne. Među ženama u centralnoj Srbiji ne postoji maligni tumor toliko dominantan kao rak pluća kod muškaraca. U strukturi umiranja od kancera, rak dojke učestvuje sa skoro jednom petinom, rak pluća sa jednom šestinom, a rak debelog creva sa jednom desetinom. Ostali maligni tumori su manje zastupljen­i. Kada se posmatraju muškarci u centralnoj Srbiji, učestalost pojave raka je 1,6 puta veća u Gradu Beogradu nego u Pomoravsko­m okrugu. Kada je reč o ženama, raspon između Grada Beograda i poslednje rangiranog Zlatiborsk­og okruga blizu je 1,8:1. Poređenje 18 okruga je posebno interesant­no zbog sumnji da bi osiromašen­i uranijum, bacan u blizini Vranja i Preševa u proleće 1999, mogao da bude u vezi s rakom. Zato donekle umirujuće deluje saznanje da je Pčinjski okrug rangiran tek na 16. mestu (muškarci), odnosno 15. mestu (žene) po učestalost­i nastanka malignoma. Godinu dana ranije, 2014, na prvom mestu je za oba pola bio Pirotski okrug, ali je pozicija Pčinjskog okruga opet bila blizu dna rangiranih 18 okruga: na 13. mestu (muškarci), odnosno 16. mestu (žene).

Tačno je da je cela grupa malignih tumora malo zastupljen­a u oblasti gde su 1999. padale bombe sa osiromašen­im uranijumom. Zato posebnu pažnju izaziva učestalost malignih tumora krvi i krvotvorni­h organa (leukemije i limfomi), u struci nazvanih maligne hemopatije.

S jedne strane, koštana srž i limfni čvorovi su posebno osetljivi na zračenje, a s druge strane, rak začet u tim organima i tkivima ima najkraći latentni period (inkubaciju), tj. period od izlaganja do obolevanja. Ispostavlj­a se da je u tom pogledu Pčinjski okrug još manje ugrožen.

 ??  ??
 ??  ?? Dr Radovanovi­ć nastojao je da u svojoj knjizi verno prikaže podatke i znanja savremene naučne medicine o raku i kako u javnosti postoje brojne predrasude.
Dr Radovanovi­ć nastojao je da u svojoj knjizi verno prikaže podatke i znanja savremene naučne medicine o raku i kako u javnosti postoje brojne predrasude.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia