Blic

Šta znače nove oznake na gorivu

NOVO OBELEŽAVAN­JE NA PUMPAMA ZBOG EKOLOŠKIH NORMI EU TEK ĆE DOĆI KOD NAS

- marko tašković

Jedinstven­e grafičke oznake za gorivo koje su u EU počele da se primenjuju od prošlog petka na pumpama u Srbiji će se pojaviti tek kada budu usvojene u našim pravilnici­ma, a kod nas još nema goriva sa većim procentima bioetanola i biodizela, zbog čega se te oznake i uvode.

Najava da će na pumpama u Srbiji uskoro biti postavljen­e nove oznake za goriva zbunila je mnoge vozače. Mnogi su pomislili da više neće moći da biraju između goriva sa 95, 98 ili 100 oktana, te da na točilicama više neće pisati dizel ili bezolovni. Međutim, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da ove oznake neće skoro na naše pumpe, sve dok se novi način označavanj­a ne uvede u naše propise. Kako dodaje, nove oznake neće zameniti postojeće (evrodizel, BMB 95 ili 98), već će, kada počnu da se koriste, stajati pored njih. Nove oznake goriva u EU uvode se u skladu sa ekološkim direktivam­a, kako bi postojeća fosilna goriva dobila veći procenat biokompone­nata, kao što su etanol ili biodizel. To je predviđeno takozvanim EN 16942 standardom koji je u EU stupio na snagu 12. oktobra. EU je taj standard uvela u skladu sa svojom ekološkom direktivom koja predviđa da do 2020. godine 10 odsto sveukupne potrošene energije bude iz obnovljivi­h izvora. Jedan deo toga je i uvođenje određenog procenta etanola i biodizelim­a u gorivima za vozila. Tom direktivom predviđena je i veća upotreba plina u automobili­ma, kao i razvoj infrastruk­ture za električna vozila i vozila na vodonik.

Prema tom standardu, jedinstven­im grafičkim simbolima trebalo bi da budu obeležena vozila i prodajna mesta za gorivo.

- Ovim standardom propisani su harmonizov­ani grafički simboli za tečna i gasovita goriva kako bi korisnici vozila imali informacij­a o kompatibil­nosti goriva i vozila koja se nalaze na tržištu. Kako je standardom opisano, grafički simboli treba da budu uočljivo istaknuti na benzinskim stanicama na mestu točenja goriva, odnosno na pumpnom

automatu i pištolju,

ali i na novim vozilima koja će od sada izlaziti iz salona. Grafičkim simbolima se obeležavaj­u goriva naftnog porekla, sintetička goriva, biogoriva, prirodni gas, tečni naftni gas, vodonik i biogas, kao i sve mešavine tih goriva - kaže Mićović.

Međutim, na tržištu u Srbiji uopšte nema većine goriva čije su oznake navedene u standardu koji se sada primenjuje u EU.

- Od navedenih goriva u Srbiji se prodaju TNG i CNG. E5 i B7 su oznake koje se odnose na benzin koji sadrži do pet odsto etanola i dizel koji sadrži do sedam odsto biodizela, što znači da se primenjuju i za goriva koja imaju nula procenata biokompone­nata, što je slučaj sa gorivom koje se prodaje u Srbiji. To znači da bi benzini koji se prodaju na srpskom tržištu: evropremij­um BMB 95, evro BMB 98 i evro BMB 100 pored svog propisanog naziva i eventualno komercijal­nog naziva, trebalo da imaju i odgovaraju­ći grafički simbol na kome bi pisalo E5, a evrodizel odgovaraju­ći grafički simbol sa oznakom B7. Za CNG u Srbiji nema propisanog načina obeležavan­ja - ističe Mićović.

Zbog toga ne treba očekivati da će benzinske pumpe u Srbiji uskoro pored obaveznog naziva imati i ove grafičke simbole. Kada će to biti, još se ne zna.

- Sačekaćemo da ove izmene iz EU budu inkorporir­ane u naše pravilnike Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla i Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za tečni naftni gas, kao i Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva bioporekla. Nakon toga će te izmene prometnici odmah i primeniti. Ta procedura može da se sprovede za dan, ali nema potrebe da se žuri s tim pošto kod nas nema većine goriva sa većim procentom etanola i biodizela - kaže Mićović.

 ??  ??
 ??  ?? nove oznake neće zameniti postojeće (evrodizel, bmb '* ili ' ), već Će, kada počnu da se koriste, stajati pored njih
nove oznake neće zameniti postojeće (evrodizel, bmb '* ili ' ), već Će, kada počnu da se koriste, stajati pored njih
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia